Politică

Cât sunt de înstăriţi candidaţii la prezidenţiale? Ce avere are Klaus Iohannis

Candidatul ACL la preşedinţia României Klaus Iohannis are, asemenea lui Victor Ponta, o avere deloc de neglijat. De altfel, Iohannis a atras numeroase critici şi chiar a stârnit râsul atunci când a declarat că a devenit proprietarul atâtor case din banii câştigaţi din meditaţii.

Averea imobiliară a primarului Sibiului s-a conturat în perioada 1992 – 2007. În această perioadă el a achiziţionat, împreună cu soţia, şase locuinţe, trei apartamente şi trei case.

A strâns avere „din banii de meditaţii“

Astfel, prima achiziţie a avut loc în 1992, când a cumpărat o casă de 377 metri pătraţi. Câţiva ani mai târziu, în 1997, Iohannis a cumpărat un apartament, pentru ca restul achiziţiilor să aibă loc în 1999, 2001 şi 2007 (două).


„Din relativ puţini bani şi ce am avut totuşi, am pornit cu soţia de la un apartament de 4 camere pe care ni l-am cumpărat din banii de nuntă. Din acei bani şi banii adunaţi din meditaţii, din salarii, am făcut urmatoarea achiziţie, am închiriat-o, am adunat banii, am mai făcut una, am închiriat-o. Alte afaceri, nu", a spus Iohannis la o emisiune TV.

O altă declaraţie neinspirată a lui Iohannis a fost aceea conform căreia cele şase locuinţe ale sale fac cât un apartament din Bucureşti. 


„Am avut oportunitatea, atunci când saşii au plecat, să investesc în imobile un pic mai ieftine. Cele şase case nu sunt şase: e casa în care locuiesc, două case mici cu două camere şi apartemente. Sunt şase locuinţe, dar ele toate la un loc sunt cât un apartament în Bucureşti", a declarat Iohannis.

De terenuri, Klaus Iohannis nu a fost interesat, acest capitol nu cuprinde, în declaraţia de avere, nicio proprietate. Nici autoturismele nu sunt pasiunea sa, de vreme ce nu a deţinut şi nu deţine nicio maşină, iar bijuterii, obiecte preţioase sau lucrări de artă şi de cult nu are în posesie.


Deşi nu are autoturisme consemnate în declaraţia de avere, Iohannis a făcut subiectul unor anchete jurnalistice cu privire la autoturismele marca BMW pe care liberalul le-a folosit în ultimii șapte ani.

Bani în conturi

Iohannis are şi bani în conturi. Dacă în 2009 avea 19.060 euro, 4.062 dolari şi 50.000 de lei, în prezent, banii din conturi reprezintă 13.500 euro, 9.000 dolari şi 91.000 de lei. În ceea ce priveşte salariul, Iohannis a încasat anul trecut suma de 43.802 lei, iar soţia sa din funcţia de profesor la Colegiul Gheorghe Lazăr din Sibiu, a încasat 26.247 lei. De asemenea, anul trecut, chiriile i-au adus 228.132 lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter