Politică

Prezenţa la vot, monitorizată în toate secţiile de votare din ţară

Premieră în Români: Biroul Electoral Central (BEC) va monitoriza prezenţa la vot în toate secţiile deschise pentru alegerile prezidenţiale din 2 şi 16 noiembrie.

La această acţiune vor colabora Biroul Electoral Central (BEC) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Până acum, monitorizarea prezenţei la vot se făcea pe un eşantion de 3.000 de secţii de votare, cu o marjă de eroare de +/-1%.

Scopul acestei acţiuni este de a se descuraja fraudarea alegerilor.


“Acum veţi avea o monitorizare a prezenţei la vot, aş putea spune, din toate secţiile de votare din ţară, pe cinci intervale orare, aşa cum Biroul Electoral Central a decis prin decizia nr. 36. Intervalele sunt 10:00, 13:00, 16:00, 19:00 şi 21:00. La fiecare dintre aceste intervale, preşedinţii de secţii de votare vor transmite un mesaj tip sms către BEC, mesaj care va fi pus pe pagina de Internet a BEC în dreptul secţiei de votare de la care a fost transmis”, a explicat Marian Muhuleţ, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi purtător de cuvânt al BEC, într-o emisiune la TVR, conform ziare.com.

Astfel, oricine va avea acces la un set de date precum numărul de alegători care s-au prezentat pe lista permanentă din respectiva secţie de votare până la o anumită oră, numărul de alegători care au votat pe tabelul suplimentar şi numărul alegătorilor care au votat cu ajutorul urnei speciale, a precizat Marian Muhuleţ.

Ultimele Stiri
abonare newsletter