Politică

ANALIZĂ: Aproape jumătate din alegători figurează că au semnat pentru candidaţi. BEC verifică ”la ochi”

Aproape jumătate din cetăţenii cu drept de vot figurează că ar fi semnat listele de susţinători ai celor 14 candidaţi care s-au înscris la Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidenţiale, însă BEC nu are mijoacele şi nici timp pentru a verifica autenticitatea semnăturilor.

Potrivit Mediafax, din cei aproximativ 18.313.700 de cetăţeni cu drept de vot care sunt aşteptaţi la urne în 2 şi 16 noiembrie, un număr de 7.021.660 figurează că au semnat listele de susţinători depuse la BEC de candidaţi, aşa cum cere legea electorală.

Potrivit declaraţiilor date pe propria răspundere de reprezentanţii partidelor sau de candidaţii independenţi, cele mai multe semnături au fost strânse de Klaus Iohannis (2.210.000), urmat de Victor Ponta (2.195.357) şi, la mare distanţă, de Elena Udrea (381.902), Teodor Meleşcanu (364.840) şi Monica Macovei (328.745).


Lista candidaţilor, în ordinea numărului de semnături strânse de la susţinători, continuă cu Călin Popescu Tăriceanu (279.160), Kelemen Hunor (265.670), William Brînză (253.858), Gheorghe Funar (239.606), Dan Diaconescu (237.230), Constantin Rotaru (235.268), Corneliu Vadim Tudor (226.815), Szilagyi Zsolt (217.369) şi Mircea Amariţei (215.840).

Întrebat de MEDIAFAX cum pot verifica listele cu semnături ale susţinătorilor membrii BEC în numai 48 de ore de la depunere până la înregistrea candidaturilor, purtătorul de cuvând al BEC, Marian Muhuleţ, a declarat că sunt verificate doar condiţiile de formă, şi nu cele de fond.


”Se porneşte de la prezumţia că acel candidat care a venit şi a depus semnăturile este de bună credinţă. Listele de susţinători trebuie să fie însoţite de un opis centralizator, semnat şi datat olograf de către persoana desemnată în acest sens de conducerea partidului sau alianţei care a făcut propunerea de candidatură sau, după caz, de candidatul independent. La momentul primirii, se ia filă cu filă, se verifică dosarul de candidatură, se uită toată lumea peste paginile din dosarele cu semnături, se verifică toate condiţiile de formă”, a afirmat Muhuleţ.

”Având la dispoziţie doar 48 de ore pentru a verifica un minimum de 200.000 de semnături, noi nu ne putem pronunţa pe calitatea respectivelor semnături, dacă sunt semnate toate 200.000 de aceeaşi persoană sau sunt semnate de 200.000 de persoane diferite. Pentru aceasta, şi Curtea de Apel a spus, în primăvară, că sunt necesare analize grafoscopice. Noi le verificăm la modul în care ele să respecte condiţiile de formă. Se uită toţi membrii BEC peste dosarele fiecărui candidat, se uită în mare la masa BEC şi se dă o decizie în consecinţă”, a continuat acesta.


Potrivit legii, propunerile de candidaţi pentru alegerea preşedintelui României se depun la Biroul Electoral Central, iar ele vor fi primite dacă sunt însoţite, printre altele, de lista susţinătorilor, al căror număr nu poate fi mai mic de 200.000 de alegători.

Legea electorală menţionează că lista susţinătorilor este un act public, sub sancţiunea prevăzută de art. 292 din Codul penal.


Listele susţinătorilor trebuie să cuprindă data alegerilor, prenumele şi numele candidatului, precum şi prenumele şi numele, data naşterii, adresa, denumirea, seria şi numărul actului de identitate şi semnătura alegătorilor care susţin candidatura. În finalul listei, persoana care a întocmit-o este obligată să facă o declaraţie pe propria răspundere prin care să ateste veridicitatea semnăturilor susţinătorilor.

La alegerile europarlamentare din aprilie 2014, BEC a respins înregistrarea candidaturilor depuse de mai multe partide - PER, PRM, Partidul Noua Republică, Partidul Dreptăţii Sociale, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Partidul Verde - după ce a constatat numeroase vicii de formă şi fond în listele cu semnături ale susţinătorilor.


Astfel, din unele dosare lipseau datele personale ale celor care întocmiseră listele sau ale celor care îşi declaraseră susţinerea pentru un candidat, în unele cazuri numele şi prenumele sau seria şi numărul de buletin. În alte cazuri s-a constatat că sute de persoane care nu împliniseră 18 ani semnaseră în listele de susţinători ai candidaţilor.

Cu toate acestea, reprezentanţii partidelor a căror participare în alegeri a fost respinsă iniţial de BEC au atacat în instanţă deciziile Biroului, Curtea de Apel Bucureşti admiţându-le contestaţiile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter