monitorulcj.ro Menu
Politică

Băsescu: Am promulgat legea reducerii CAS cu 5%

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că a promulgat legea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale.

„Am promulgat legea reducerii CAS cu 5%. Consider că legea este bună, însă nu este sustenabilă în acest moment”, a spus Traian Băsescu, potrivit b1.ro.  

„Atât puterea, cât și ACL au votat și a doua oară această lege. Am promulgat-o, asta înseamnă că probabil anul acesta Guvernul nu va avea probleme să acopere deficitul creat la fondul de pensii, dar pentru anul 2015 deficitul fondului de pensii va crește de la 12,5 miliarde de lei la 17,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un efort suplimentar de 5 miliarde de lei”, a mai spus șeful statului.

„România mai are câteva obligații, una care decurge din Tratatul Fiscal prin care pentru anul viitor trebuie să facem o reducere a deficitului bugetar de 0,8-0,9% din PIB, alte 5 miliarde de lei. În total, trebuie să avem o creștere de 15 miliarde de lei, iar din experiență afirm că acest lucru nu este posibil, înseamnă 3,2 miliarde euro în plus la buget, ceea ce mi se pare greu de atins”, a completat Traian Băsescu.

„Presupun că până la finele anului, Guvernul are câteva soluții. Una, foarte probabilă, anularea reducerii CAS imediat după alegerile prezidențiale. A doua, creșterea taxelor. Nu există soluție, nu există alternativă la aceste două măsuri. Mai sunt soluții, dar contravin flagrant cu minciunile guvernului”, a mai spus președintele.

„Prima minciună, care arată incompetența profundă, e legată de faptul că nu e treaba Guvernului să creeze locuri de muncă, citez din ministrul Finanțelor. Această afirmație arată că Guvernul nu înțelege ce are de făcut. Incompetența e cu atât mai gravă când resursele le ai pe masă. A crea locuri de muncă este o treabă a Guvernului, împreună cu administrația locală. N-am crezut că în România o să aud în anul 2014 un ministru care spune că nu e treaba Guvernului crearea locurilor de muncă, în condițiile în care Guvernul trebuie să controleze fondurile de coeziune. Cum poți să spui tu ministru așa ceva? Atunci de ce ați mai promis crearea a 1 milion de locuri de muncă. Mi se pare că sunt oameni care trăiesc într-o altă lume și ne cred pe noi în lumea celor care nu gândesc”, a mai declarat Traian Băsescu.