monitorulcj.ro Menu
Politică

De ce întârzie UDMR nominalizarea la Ministerul Culturii

Liderul UDMR Kelemen Hunor spune că Uniunea nu a stabilit încă cine va prelua portofoliul Ministerului Culturii, după ce propunera UDMR, „ministrul biped“ Rozalia Biro, a fost respinsă de preşedintele Traian Băsescu.

Totodată, acesta a precizat că, în momentul de faţă, UDMR  are ca prioritate strângerea de semnături pentru candidatura la alegerile prezidenţiale.

Întrebat într-un interviu la Radio România Cultural, preluat de stiripesurse.ro, cine va fi viitorul ministru al culturii, Kelemen Hunor a precizat că nu ştie. Întrebat în continuare dacă există măcar o propunere în acest sens, liderul UDMR a spus: „Păi dacă ar fi o propunere aţi fi aflat şi dumneavoastră. Nu am în acest moment o propunere, fiindcă situaţia este un pic mai complicată. Nu doar pentru ministrul culturii trebuie să facă o propunere, că este o funcţie politică, vicepremier şi de aceea suntem într-un impas. Dar în această perioadă avem o altă prioritate la nivelul UDMR. Strângem semnăturile pentru candidatura mea la prezidenţiale şi Ministerul Culturii are un ministru, este adevărat demisionar, dar merge la serviciu în fiecare zi şi îşi face treaba“, a spus Kelmen Hunor.


În ceea ce priveşte un profil al viitorului ministru al Culturii, liderul UDMR a mai spus:„Este greu de desenat un profil. Trebuie să fie un bun cunoscător al fenomenului cultural. Trebuie să cunoască foarte bine, dincolo de legislaţie şi administraţie, tot ce înseamnă necesităţile reale ale sistemului, instituţiile culturale, moştenirea culturală si trebuie să aibă o strategie pentru viitor. Poate să fie şi un om de cultură, scriitor, muzician, compozitor, actor, regizor, dar poate să fie şi un om care nu este un creator în sensul de care vorbeam înainte şi poate să fie un bun manager, fiindcă au fost fel de fel de situaţii la Ministerul Culturii. Deci, de aceea nu m-aş gândi eu la o anumită meserie. Domnule, dacă nu este scriitor cum sunt eu, nu este bun sau dacă nu este actor, cum era Caramitru, nu este bun sau nu este istoric de artă cum era Răzvan Theodorescu, iarăşi nu este bun. Deci important este să stăpânească tot ce înseamnă instituţiile de cultură, moştenirea culturală, valorile contemporane şi necesarul pentru această lume extrem de important“.

Vă reamintim, propunerea iniţială a UDMR a fost Rozalia Biro, care s-a remarcat printr-o gafă monumentală, spunând că în Oradea nu există „copii bipezi“. Propunerea a fost respinsă de preşedintele Traian Băsescu.