Politică

Alegerile prezidențiale din România: Ponta vs liberali și doamne

Primul Ministru român de centru-stânga, Victor Ponta, se simte încrezator în cursa pentru alegerile prezidențiale la care participă în calitate de candidat.

Cu un avans confortabil și aproximativ 40% în sondajele de opinie, Ponta a afirmat că el „va sta deoparte cu o pungă de popcorn”, în primul tur al alegerilor prezidențiale ce vor avea loc pe 2 noiembrie, și va urmării discursurile contracandidaților săi, scrie The Economist în ediția tipărită pentru Europa și în ediția electronică.

Ulterior el și-a cerut scuze pentru această „gluma proastă” care reflectă diviziunea din opoziția de centru-dreapta. Cu popularul dar polarizatorul președinte Traian Băsescu, care nu mai are dreptul să candideze pentru un al treilea mandat, opoziția centru-dreapta nu a reușit să se înțeleagă asupra alegerii unui singur candidat care să îl succeadă. În schimb, patru politicieni speră să concureze împotriva lui Ponta în al doilea tur de scrutin ce va avea loc în 16 noiembrie.


Un liberal, Klaus Johannis, primarul de origine germană al Sibiului, un oraș din Transilvania popular în rândul investitorilor și turiștilor germani, are cele mai mari șanse ca si contracandidat. Iohannis a fost propus de Ponta și aliații lui în 2009 ca și candidat pentru funcția de prim-ministru însă Băsescu a preferat să fie numit cineva din propria sa tabără politică.

Iohannis speră să transmită propriul său succes pe plan local și la nivel național și promite „mai puțină vorbă și mai mult lucru” comparativ cu fostul său aliat, acum contracandidat, Victor Ponta. Dar întrebări precum cele cum a reușit să achiziționeze mai multe case în centrul Sibiului și care va fi sentința în așteptare într-un proces în care este acuzat de conflict de interese ar putea contracara însă candidatura lui. Un alt liberal, Călin Popescu Tăriceanu, și-a anunțat de asemenea intenția de a candida și speră să obțină în jur de 10% din voturi.


Noutatea acestei campanii este însă înscrierea în cursa pentru prezidențiale a două femei, ambele din tabăra lui Băsescu. Una dintre ele este Monica Macovei, un fost ministru al justiției care a instituit câteva reforme atunci când aderarea României la Uniunea Europeană era amenințată de corupția la scală largă. Macovei, care este și un membru al Parlamentului European, candidează ca și independentă. Ea candidează, „pentru că situația politică a devenit un business între partidele aflate de guvernare, de care îmi este rușine pentru că țara mea încă se luptă cu corpuția și cu deficiențele economice, unde concurența este înlăturată iar afacerile și oamenii cinstiți suferă”, afirmă ea. Un sondaj din august, realizat la o săptămână după ce Macovei și-a anunțat candidatura, arăta că ea ar obține doar 2% din voturi.

Cealată candidată la președenție este un fost ministru al turismului, ambițioasa Elena Udrea. La începutul acestui an Udrea și-a format propriul său partid, Mișcarea Populară, care a câștigat 6,21% din voturi la alegerile Europarlamentare din mai.


Economia României, din nou în recesiune, va domina campania electorală din acest an. Cu cât candidații se vor detașa mai mult de partidele din care fac parte, cu atât vor avea mai mult succes în rândul alegătorilor, afirmă sociologul Barbu Mateescu. „În prezent, nu există nici un partid important care să aibă o imagine curată, fiecare partid are câteva personalități după gratii”, afirmă el. Cele două femei, una independentă și cealalta, conducând un partid nou înființat, ar putea surprinde alegătorii.

abonare newsletter