Politică

ACL: Nominalizarea Corinei Creţu pentru funcţia de comisar european s-a făcut cu încălcarea legii

Nominalizarea Corinei Crețu pentru funcția de comisar european s-a făcut prin încălcarea legii, susțin liderii ACL Vasile Blaga și Klaus Iohannis într-o scrisoare adresată miercuri președintelui ales al CE, Jean-Claude Juncker, şi liderului PPE, Joseph Daul.

"În urma informaţiilor cu privire la posibila desemnare în funcţia de comisar european a doamnei Corina Creţu, ca urmare a nominalizării acesteia din partea domnului prim-ministru al României, Victor Ponta, vă notificăm prin prezenta faptul că această nominalizare a fost făcută prin încălcarea legii", se arată în scrisoarea celor doi lideri ACL, citează Mediafax. 

Liderii ACL explică că persoanele nominalizate pentru a ocupa funcții în UE trebuie audiate în comisiile de specialitate ale Parlamentului și nu ulterior transmiterii acestora către CE, așa cum a anunțat premierul că se va întâmpla.

"Ar fi absurd de crezut că legiuitorul s-ar fi referit la o audiere în Parlamentul intern abia după ce propunerea a fost deja asumată de România şi transmisă Comisiei Europene. În acest caz, dispoziţia legală ar fi lipsită de orice conţinut şi finalitate, deoarece o eventuală opoziţie a Parlamentului, urmare a audierilor efectuate, nu ar mai avea nici o relevanţă", se precizează în scrisoare.

De asemenea în scrisoare se stipulează că președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat, Anca Boagiu, a solicitat demararea procedurilor pentru nominalizarea unui comisar european încă din luna iulie, trimițând scrisori oficiale Guvernului și Parlamentului.

În concluzie, Blaga şi Iohannis consideră că "această desemnare ilegală" făcută de Victor Ponta poate afecta atât credibilitatea Comisiei Europene, cât şi pe cea a preşedintelui ales care "ar putea fi pus într-o situaţie dificilă când va trebui să treacă de votul Parlamentului European, având în componenţa Cabinetului un comisar nominalizat ilegal".

abonare newsletter