monitorulcj.ro Menu
Politică

Juncker va purta discuţii doar cu Corina Creţu pentru postul de comisar european. Întâlnirea va fi joi

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a decis ca din cei doi candidaţi ai României pentru un post de comisar să aibă discuţii doar cu europarlamentarul PSD Corina Creţu, chiar dacă prima opţiune a Bucureştiului a fost pentru Dacian Cioloş, potrivit unui surse europene.

Purtătorul de cuvânt al CE Natasha Bertaud a anunţat că discuţia dintre Jean-Claude Juncker şi candidatul român va avea loc joi.

După ce a pierdut Agricultura, România mizează pe obţinerea portofoliului pentru Politică Regională, deţinut în prezent de austriacul Johannes Hahn, care va primi un alt portofoliu. Acelaşi post este vizat însă şi de Cehia, care a nominalizat-o pe Vera Jourová, ministru pentru Dezvoltare Regională.


"Aş prefera un portofoliu în competenţele unde simt că sunt puternică, în special Politica Regională, Relaţii Instituţionale, Transporturi sau Industrie", a afirmat Vera Jourová, în momentul nominalizării.

Potrivit The Prague Post, Jourová îi va transmite lui Juncker faptul că Guvernul ceh doreşte portofoliul Politicilor Regionale.


Jean-Claude Juncker a început, marţi, interviurile cu persoanele nominalizate de ţările membre pentru postul de comisar.

Primele discuţii au fost cu ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, şi cu fostul premier finlandez Jyrki Katainen, favoriţi pentru portofolii economice, cu comisarul bulgar responsabil cu ajutorul umanitar, Kristalina Georgieva, care, potrivit Euractiv.com, s-ar putea ocupa de buget în viitoarea comisie.


Presa olandeză scrie că Timmermans va fi unul dintre vicepreşedinţii Comisiei, vizând portofoliul Comerţului.

Juncker a intervievat-o, marţi, şi pe Alenka Bratušek, din Slovenia, ţară care a trimis trei propuneri.


Totodată, preşedintele ales al CE a discutat şi cu Federica Mogherini (Italia), pe care şefii de stat şi de guvern au decis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, să o numească în funcţia de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă.

În funcţie de aceste interviuri, Jean-Claude Juncker va împărţi portofoliile. Anunţul va fi făcut abia săptămâna viitoare, din cauza faptului că Belgia nu a trimis încă o propunere. Presa belgiană scrie că Belgia ar urma să trimită joi o nominalizare.


Creţu, sprijinită de Udrea?

Liderul PMP Elena Udrea pare să o sprijine pe social democrata Corina Creţu, în ce priveşte funcţia de comisar european.Numai aşa se poate explica lipsa sa de reacţie la „mazilirea“ lui Dacian Cioloş.

Nu ar fi prima dată când Udrea ar sprijini-o pe Creţu. Anul trecut, liderul PMP a sărit în apărarea acesteia, în scandalul presupusei aventuri amoroase dintre ea şi demnitarul american Colin Powell.

Udrea a susţinut atunci că presa „a intrat cu bocancii în viaţa europarlamentarului PSD“ şi că europarlamentarul este unul dintre membrii PSD care au spus „foarte multe neadevăruri" în ceea ce priveşte activitatea sa din mandatul de ministru, însă a declarat că este de partea Corinei Creţu în scandalul în care este implicată. „Cu toate că mă separă destul de multe lucruri de Corina Creţu, nu pot însă să rămân pasivă faţă de nedreptatea care i se face“, a spus Udrea.

În urmă cu un an, Creţu a reuşit să-l pună pe Powell într-o lumină foarte proastă, moralitatea acestuia fiind pusă la îndoială, după o căsătorie de 50 de ani. 

Pe de altă parte însă, pentru Corina Crețu incidentul de anul trecut a fost benefic, aducându-i notorietate și o mai mare vizibilitate înainte de alegerile europarlamentare din primăvară. 

Şi PNL o sprijină pe Creţu

Deşi au criticat modul în care s-au trimis propunerile de comisari, liberalii lasă la o parte rivalităţile politice şi o susţin pe Corina Creţu. Cel puţin două dintre personalităţile PNL au făcut declaraţii în acest sens: vicepreşedintele Sorin Frunzăverde şi europarlamentarul Ramona Mănescu.

„Este o opţiune pe care a avut-o PSD-ul şi primul ministru. Pot să spun că atunci când ai un comisar în acest domeniu, al dezvoltării regionale, este de regulă un câştig pentru orice ţară. O cunosc pe Corina Creţu şi pot să pornesc de la premiza de nevinovăţie”, a declarat Sorin Frunzăverde.