Politică

ACL va cere joi Avocatului Poporului să sesizeze CC cu privire la OUG privind migraţia politică

ACL va cere joi în mod oficial Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la ordonanţa de urgenţă care permite migraţia politică a aleşilor locali, deputaţii PNL prezentând argumentele ce vor fi invocate în privinţa neconstituţionalităţii actului normativ.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu a declarat că joi dimineaţă va fi depusă la Avocatul Poporului solicitarea de sesizarea a Curţii Constitiţionale în cazul ordonanţei de urgenţă 55/2014, privind migraţia politică.

Nicolescu a susţinut că ordonanţa este neconstituţională pentru că încalcă reglementarea din legea fundamentală care precizează că ordonanţele de urgenţă nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale, între acestea numărându-se administraţia locală.


”Avem deja patru sau cinci decizii ale Curţii Constituţionale care de fiecare dată au spus că interzicerea traseismului este constituţională şi de altfel vine în concordanţă cu dispoziţiile articolului 8, alineatul 2 din Constituţie, care statuează faptul că partidele sunt cele care preiau voinţa populară şi o transformă în decizie politică”, a afirmat deputatul PNL.

El a susţinut că nu se dovedeşte urgenţa adoptării actului normativ, iar argumentele invocate în prezentarea ordonanţei sunt ”minciuni grosolane”.


”Probabil că după mintea domnului Dragnea nu mai funcţionează consiliile judeţene sau locale, dar asta este o minte de baron care spune aşa: dacă nu funcţionează cum vreau eu, înseamnă că nu funcţionează. În realitate, consiliile locale şi judeţene se întrunesc şi adoptă sau nu adoptă proiectele de hotărâre cu care sunt învestite”, a precizat deputatul PNL.

În plus, Nicolescu a susţinut că este neconstituţională şi introducerea ”supleanţilor” ca o categorie distinctă de aleşi locali, astfel încât prevederea afectează drepturi electorale care nu pot fi reglementare prin ordonanţă de urgenţă, conform Constituţiei.


El a menţionat că, dacă Avocatul Poporului nu va sesiza Curtea Constituţională, PNL va contesta în contencios administrativ ordonanţa de urgenţă şi va cere în instanţă sesizarea Curţii.

”Dacă de data asta nu reuşim să oprim un astfel de abuz constituţional, se poate ca orice guvern, orice majoritate la fel de abuzivă sau poate chiar mai abuzivă decât cea pe care o conduc Ponta, Dragnea şi ceilalţi baroni locali să facă lucruri la fel de grave. Ideea este că trebuie să spunem o dată pentru totdeauna că nu putem să acceptăm migraţia politică şi legea asta nu mai trebuie schimbată”, a declarat Nicolescu.


El a menţionat că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, nu are nevoie de mai multe de o zi pentru a citi ordonanţa de urgenţă care este tipărită în Monitorul Oficial pe o singură pagină.

De asemenea, liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, a solicitat ca ordonanţa de urgenţă privind migraţia politică a aleşilor locali să fie dezbătută în regim de urgenţă în Parlament, astfel încât luni să fie dezbătută şi adoptată în Senat.


”Cer preşedinţilor celor două camere, al Senatului, domnului Tăriceanu, care este şi candidat la Preşedinţia României, şi domnului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ca în regim de urgenţă în cel mai transparent mod posibil să supună dezbaterii parlamentare această ordonanţă. Asta înseamnă că luni Senatul poate dezbate prin comisiile de specialitate şi adopta în plen ordonanţa, iar marţi Camera Deputaţilor poate dezbate prin comisiile de specialitate, în paralel cu plenul, şi dezbate ulterior, în aşa fel încât la votul final de marţi să intre şi ordonanţa 55 privind fraudarea alegerilor”, a spus Tinel Gheorghe.

El a susţinut că se aşteaptă ca Guvernul să emită, în aceeaşi logică, o ordonanţă de urgenţă care să stabilească în mod direct succesorul lui Traian Băsescu la Cotroceni pentru următorii 45 de ani.

Tinel Gheorghe a afirmat că, dacă Avocatul Poporului nu va contesta ordonanţa de urgenţă la Curtea Constituţională în cel mult trei zile, ACL îi va solicita demisia din funcţie.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu a văzut încă OUG referitoare la migraţia aleşilor locali, publicată în Monitorul Oficial în cursul după-amiezii şi că un răspuns instituţional va fi posibil „de săptămâna viitoare încolo”, funcţie de prevederile Ordonanţei

„Staţi mai întâi să o văd, ce vreţi să reacţionez? După ce o să văd, văd ce fac, adică ce dispoziţiii dau, ce verificări şi aşa mai departe”, a precizat Ciorbea, întrebat cum va reacţiona instituţia pe care o conduce cu privire la Ordonanţa de Urgenţă care permite aleşilor locali ca, timp de 45 de zile, să îşi aleagă partidul fără a-şi pierde funcţia publică.

Întrebat, pe de altă parte, când este de aşteptat un răspuns instituţional al Avocatului Poporului, având în vedere că Ordonanţa a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, Ciorbea a spus că acesta nu va fi elaborat în cursul acestei săptămâni.

„Nu ştiu, depinde ce prevede şi cum prevede (Ordonanţa, n.r.) şi aşa mai departe. Avem diverse proceduri în funcţie de diverse situaţii. Aşa că, mai vorbim, dacă vreţi, când doriţi. De săptămâna viitoare încolo mai putem vorbi, vedem ce şi cum. (...) În secunda asta nu pot să vă spun ce şi cum”, a spus Ciorbea.

OUG care permite migraţia aleşilor locali fără ca aceştia să îşi piardă mandatul a fost publicată în Monitorul Oficial.

abonare newsletter