Politică

Duşi la vot cu forţa

Mai este foarte puţin până la alegerile prezidenţiale, astfel că parlamentarii născocesc promisiuni pe ultima sută de metri şi vin cu iniţiative disperate.

În goana după voturi, PSD mai vine cu o propunere: obligativitatea votului. Iniţiativa propusă încă de dinaintea vacanţei parlamentare ar putea să treacă foarte repede de votul aleşilor, în contextul majorităţilor din Parlament.

Ideea este cu atât mai năucitoare cu cât vine la doar câteva zile după aprobarea controversatei ordonanţe de urgenţă a traseiştilor. Dar ce nu fac politicienii pentru voturi.


Cu sau fără dezbatere

Iniţiativa nu se bucură de susţinere de la Cluj, în PSD fiind chiar împărţite părerile. „Propunerea nu a fost discutată oficial niciodată în forurile partidului. Şi nici nu e susţinută. Personal, eu cred că clasa politică trebuie să se aplece asupra acestei probleme, dar să se organizeze dezbateri în acest sens, cu această temă. Este nevoie de o dezbatere publică generală. Oricum, în acest moment, nu cred că România este pregătită pentru introducerea votului obligatoriu, pentru suntem ţară fost comunistă“, a declarat senatorul PSD Alexandru Cordoş.

După primari, vor să fure voturi

Reprezentanţii opoziţiei susţin că o asemenea iniţiativă vine din disperare de cauză a social democraţilor care nu mai ştiu cum să adune voturi.


Senatorul liberal Marius Nicoară subliniază că trebuie găsite soluţii pentru ca oamenii să participe la vot şi să fie stimulaţi în acest sens, nicidecum „taxaţi“. „Am avut o iniţiativă care nu a fost susţinută, dar asupra căreia voi reveni privind stimularea la vot, şi anume dacă o persoană participă la vot să I se dea o zi liberă. Dar nicidecum o amendă, dacă nu participă. Nu cred şi nu susţin această iniţiativă. Cred că cei din PSD sunt disperaţi“, a spus Nicoară.

„Votul trebuie să fie un drept, nu o obligaţie. Nu susţin această iniţiativă. Este un atac la democraţie şi statul de drept. Cred că această iniţiativă, dacă trece îi va ajuta pe cei din PSD să strângă voturi. Încearcă să fure de peste tot, a fost ordonanţa traseiştilor, încercând să fure primari, acum această propunere“, a spus şi senatorul PDL Alin Tişe.


Ce spun românii

Deşi România a fost ţară comunistă, iar votul a fost obligatoriu, cei mai mulţi dintre români nu ar fi deranjaţi de introducerea obligativităţii votului. Mai mult chiar, ultimul studiu privind obligativitatea votului, realizat de INSCOP la sfârşitul lunii iulie, releva că aproape jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu.

Astfel, 44,6% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu deoarece consideră că dacă vin mai mulți oameni la vot se pot schimba lucrurile în bine, în timp ce 41,7% se declară împotrivă motivând că actuala clasă politică nu poate schimba lucrurile în bine, iar 13,6 dintre respondenți nu au răspuns la această întrebare. „Ratele foarte scăzute de participare la vot, în special la alegerile parlamentare, reprezintă un fenomen îngrijorător pentru tânăra democrație românească. Ipoteza introducerii votului obligatoriu poate fi o soluție compensatorie, dar ea nu poate funcționa în lipsa unui proces de primenire a clasei politice. Altfel, există riscul major ca măsura să fie percepută drept încercare de legitimare forțată a unei clase politice cu probleme de credibilitate, ceea ce se va traduce, în final, într-o delegitimare și mai mare a întregului regim democratic românesc“, a explicat atunci Remus Ștefureac, director INSCOP.


Democraţia participativă nu înseamnă obligativitate

 Democratia participativă nu înseamnă obligativitate, ea pleacă de la ideea setării unor valori în care nu are ce căuta constrâgenre, la viaţa publică participă cine, cum, unde vrea şi poate, cred sociologii.


„Pe de altă parte, propunerea PSD privind obligativitatea votului face parte dintr- o strategie - dacă această măsură poate produce voturi, lucrurile vor merge în linie dreaptă. e vorba de calcule simple, măsurători sociologice“, a comentat sociologul Ioan Hosu.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter