Politică

Klaus Iohannis cere NATO și EU o soluție pentru criza din Estul Ucrainei

Liderul PNL și candidatul liberalilor la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis s-a arătat „profund îngrijorat de agravarea situației în Estul Ucrainei, ce a dus la escaladarea conflictului și la un număr important de victime în rândul populației civile”, motiv pentru care cere NATO și EU un răspuns ferm și imediat pentru rezolvarea aceastei probleme.

Potrivit liderului liberal, românii asistă în prezent la acțiuni de destabilizare a Ucrainei, care au drept scop extinderea zonei de confruntări armate și întărirea forțelor secesioniste.

„Cred că un răspuns ferm și imediat, coordonat la nivelul NATO și UE, constituie o necesitate în aceste momente deosebit de dificile pentru securitatea regiunii Mării Negre. Acest răspuns al comunității democratice trebuie să aibă ca efect evitarea transformării Estului Ucrainei într-o zona instabilă și ieșită pe termen lung de sub controlul autorităților legitime, așa cum se întâmplă în Transnistria sau Abhazia. Proximitatea țării noastre față de zona de conflict, riscul extinderii acțiunilor militare spre alte zone din Ucraina sunt factori pe care structurile noastre militare și de informații sunt convins că le cântăresc cu maximă seriozitate și profesionalism. Am încredere în cei care servesc statul român la nivel diplomatic sau în cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, în capacitatea acestora de a evalua și gestiona această situație deloc ușoară, în interesul țării noastre și al angajamentelor asumate de România”, se arată într-un comunicat remis presei de liderul PNL.


Klaus Iohannis consideră, de asemenea, că în astfel de momente România ar trebui să se consulte cu aliații său americani și europeni pentru a găsi o soluție comună de oprire crizei ucrainene.

 „Cred că în aceste momente este nevoie de o consultare permanentă cu aliații noștri americani și europeni, de o abordare pro-activă, care să determine un efort comun eficient pentru a opri tentativele de redesenare a granițelor și de folosire a forței în detrimentul normelor de drept internațional”, a mai adăugat Klaus Iohannis

Ultimele Stiri
abonare newsletter