monitorulcj.ro Menu
Politică

ACL îşi anunţă, luni, candidatul la prezidenţiale: Klaus Iohannis sau Cătălin Predoiu

Alianţa Creştin-Liberală (ACL) îşi anunţă, luni, candidatul la alegerile prezidenţiale, mai târziu decât termenul iniţial, 4-5 august, câştigătorul dintre Klaus Iohannis şi Cătălin Predoiu fiind stabilit pe baza cercetărilor sociologice.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga declara, la 17 iulie, că pe 4 sau 5 august va fi anunţat candidatul comun al PNL-PDL la alegerile prezidenţiale din noiembrie, din partea liberalilor fiind propus Klaus Johannis, iar din partea democrat-liberalilor, Cătălin Predoiu.

La 5 august, Klaus Iohannis anunţa că institutele de sondare au cerut timp mai mult, astfel că desemnarea candidatului va fi făcută pe 11 august, în cadrul Biroului politic al noului PNL.


Potrivit celor patru sondaje de opinie date publicităţii în iulie (CURS, IRSOP, INSCOP şi CSCI), primii doi clasaţi în preferinţele electoratului sunt Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

În turul doi al prezidenţialelor, Victor Ponta l-ar devansa pe Klaus Iohannis la o diferenţă de 10 procente (55% , faţă de 45%) în sondajul CSCI, în timp ce diferenţa ar fi 5,6% (52,8%, faţă de 47,2%) în sondajul INSCOP.


Sondajele CURS şi IRSOP relevă şi ele că în turul doi Ponta l-ar devansa pe Iohannis, rezultatele fiind de 53% (Ponta) la 47% (Iohannis) în sondajul CURS şi de 49% (Ponta) la 43% (Iohannis) în sondajul IRSOP.

Conform sondajului INSCOP, dacă Victor Ponta şi Cătălin Predoiu ar ajunge în turul al doilea, primul ar câştiga la o diferenţă mare: 66,7% la 39,3%.


De partea cealaltă, Cătălin Predoiu s-a arătat optimist în legătură cu şansele sale de a fi desemnat candidatul ACL pentru prezidenţiale. Prim-vicepreşedintele PDL a precizat, la 26 iulie, la Convenţia naţională a PDL care a aprobat fuziunea cu PNL, că şi-a asumat proiectul prezidenţial şi va lupta pentru victorie, arătând că vor face „Crăciunul împreună la Cotroceni“.

Chestionat în legătură cu rezultatele sondajelor pentru alegerile prezidenţiale, Traian Băsescu, a estimat, la 16 iulie, că liderul PNL, Klaus Iohannis, are şanse să câştige alegerile prezidenţiale, cu condiţia să aibă toată dreapta susţinându-l.