Politică

PONTA SE PUNE BINE CU PREOŢII: a semnat o Ordonanță pentru Biserică

Cadou pentru biserici exact înainte de campania electorală. Premierul Victor Ponta a semnat o Ordonanţă de Urgenţă prin care aproape 19.000 de cântăreţi în biserici sunt repuşi pe statele de plată ale Consiliilor Judeţene.

Actul normativ a fost aprobat pe 31 iulie, fără dezbatere publică şi fără a fi anunţat de Guvern nici înainte, nici după şedinţa în care s-a adoptat.

Situaţia este cunoscută la nivel guvernamental din 2012, atunci când au apărut primele rapoarte în acest sens. Însă rezolvarea a apărut abia la finalul lunii trecute, după ce mai multe arhiepiscopii din ţară ar fi făcut demersuri în acest sens către autorităţile bisericeşti superioare şi către Guvern.

Secretariatul de Stat pentru Culte a grăbit demersurile în Guvern, invocând  în nota de fundamentare faptul că aproape 19.000  de cântăreţi erau ca şi concediaţi din această vară.

„Vă aducem la cunoştinţă că începând cu data de 01 iulie 2014, ca urmare a controalelor Curţii de Conturi a României prin care s-a constatat că s-au efectuat plăţi fără bază legală pentru personalul neclerical încadrat în funcţia de cantor, cea mai mare parte a consiliilor judeţene au sistat integral plăţile pentru acordarea sprijinului la salarizarea personalului neclerical încadrat în unităţile de cult. (...) Astfel, un număr de 18.951 de salariaţi, reprezentând personalul neclerical al cultelor, nu-şi mai primesc drepturile salariale, angajatorilor rămându-le doar soluţia concedierii acestora", se arată în ordonanța Guvernului, potrivit Gândul.

Măsura a stârnit păreri pro şi contra în rândul românilor.

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe nu au putut fi contactaţi pentru a preciza dacă iniţiativa Guvernului a avut la bază o solicitare a acestora.

abonare newsletter