monitorulcj.ro Menu
Politică

Ponta RENUNŢĂ la pactul de coabitare cu Băsescu. Răspunsul preşedintelui

Premierul Victor Ponta i-a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care i-a transmis că nu mai este valabil pactul de coabitare. Premierul s-a referit în scrisoare la declaraţiile de marţi ale preşedintelui că pactul ar fi reprezentat "o păcăleală". Băsescu i-a recomandat însă premierului "să se mai gândească dacă, într-adevăr, doreşte denunţarea Acordului de colaborare instituţională între preşedintele României şi prim-ministrul României".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la B1 TV, că Victor Ponta este un politician ”mai slab” decât el şi că l-a păcălit pe acesta să semneze pactul de coabitare, arătând că, dacă difuzează toate înregistrările întâlnirilor de la Cotroceni, se va vedea că Ponta este ”o slugă”.

”Slavă Domnului, de lipsa de experienţă a domnului Ponta care a semnat celebrul pact”, a spus Băsescu, la B1 TV.


Întrebat dacă, în acest sens, ”l-a păcălit” pe Ponta, Băsescu a răspuns: ”Da”.

”A fost un politician mai slab decât mine, am fost negociator mai bun decât el şi aţi văzut cum e în faţa mea la...da? Şi l-aş ruga să nu mai insiste să dau toate întâlnirile pentru că va ieşi mai prost. L-am văzut, la o emisiune la Antena 3, că Ponta cere să se dea toate înregistrările de la consultări. Să nu mai spună încă o dată, pentru că s-ar putea să le dau, la cererea lui. Pentru că o să vedeţi o slugă. Vi-l imaginaţi pe Ponta să spună: sunt fericit, domnule preşedinte, când discutam cu acordul cu Fondul, da, e foarte bine domnule preşedinte, sunt de acord, domnule preşedinte? Vi-l imaginaţi? Ăsta este viitorul preşedinte, cel care crede că poate fi preşedinte”, a mai spus Băsescu.


Intitulat "Acord de colaborare instituţională între preşedintele României şi primul-ministru al Guvernului", pactul de coabitare, cum a fost numit atât în mediul politic cât şi în mass-media, datează din 12 decembrie 2012, imediat după alegerile paarlamentare şi înainte ca Traian Băsescu să-l desemneze din nou pe Victor Ponta premier.

Documentul, păstrat secret o perioadă, a fost semnat de Traian Băsescu şi Victor Ponta, la acel moment fiind prezenţi şi Crin Antonescu şi Liviu Dragnea. Documentul era destinat "păstrării stabilităţii ţării şi asigurării unui climat funcţional, bunei guvernări" şi asigurării încrederii pieţelor internaţionale, prin "armonizarea poziţiilor comune în cadrul puterii executive, cu respectarea atribuţiilor constituţionale ale preşedintelui şi Guvernului".


Acordul făcea referire la evitarea confruntărilor publice inutile, la soluţionarea diferendelor şi la consultarea ex-ante în privinţa mandatelor care vizează politicile europene, dar şi la independenţa justiţiei, Ponta şi Băsescu angajându-se, sub semnătură, că independenţa Justiţiei nu va fi alterată direct sau indirect. De asemenea, documentul impunea părţilor să manifeste "respect pentru valorile constituţionale şi pentru instituţiile fundamentale ale statului, începând cu Justiţia, care nu trebuie să fie atacate şi, astfel, delegitimate".

Potrivit Acordului, părţile se mai angajau să se abţină de la atacuri la adresa instituţiilor statului de drept, documentul stabilind chiar şi un "cod de conduită", potrivit căruia părţile urmau să "îmbrăţişeze reguli mininale de adresare respectuoasă, cu referire directă la funcţia partenerului şi adresarea la plural".


Prezent la Consiliul European din decembrie 2012, preşedintele Traian Băsescu a înmânat documentul liderilor europeni, printre care preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, preşedintele PE, Martin Schulz, şi preşedintele Franţei, Francois Hollande. Preşedintele le-a dat acestora acordul tradus în limba enleză, la poza de familie. El nu a vrut să dezvăluie imediat în mod public despre ce este vorba, spunând doar că este un "document în interesul României", fără a preciza însă şi conţine acesta.

Liderul PNL Crin Antonescu a vorbit primul, public, despre o "întâlnire informală" între şeful statului şi premier, la care "nu a semnat nimeni în numele USL ceva". La rândul său, premierul Victor Ponta afirma, pe 17 decembrie, că documentul a fost semnat şi de el, în calitate de prim-ministru, şi viza "colaborarea instituţională Preşedinţie-Guvern", cu asigurări de respectare a Constituţiei. "Nu e de coabitare, că eu am schimbat titlul, este de colaborare interinstituţională", a subliniat, atunci, Ponta. Ulterior, acordul a fost făcut public atât de preşedinte, cât şi de premier.