Politică

PNL a dat în judecată Guvernul. Liberalii acuză pregătirea fraudării prezidenţialelor

Preşedintele PNL Klaus Iohannis a anunţat că PNL a dat guvernul în judecată pentru anularea OUG 45/2014. OUG-ul atacat modifică legea care se referă la alegerea preşedinteui României.

"PNL, prin mine a dat Guvernul în judecată pentru anularea Ordonanţei 45 pe 2014, care modifică nepermis legislaţia specifică organizării alegerilor pentru alegerea preşedintelui României", a precizat Iohannis.

El a spus că PNL a făcut apel de mai multe ori la Avocatul Poporului pentru a ataca ordonanţa, această instituţie nu a dat curs şi atunci PNL s-a simţit obligat să o atace.


"Nu poate Guvernul, cu un candidat la preşedinţie, cu puţine zile înainte de alegeri, să modifice legislaţia care se referă la aceste alegeri. Victor Ponta, prin instrumentele guvernamentale şi-ar crea un avantaj competiţional şi acest lucru îl considerăm, nu numai noi, ci şi Comisia de la Veneţia, inacceptabil. Am formulat astfel o solicitare de chemare în judecată a Guvernului, în care am invocat excepţia de neconstituţionalitate şi credem că instanţa va trimite la Curtea Constituţională ordonanţa, de unde vom avea un răspuns tranşant", a mai spus Iohannis.

Potrivit stiripesurse.ro, principalele modificări aduse legii sunt majorarea termenului de stabilire de către Guvern a datei alegerilor de la 45 la 60 zile înainte de ziua votării.


O altă modificare importantă cuprinsă în nota de fundamentare este eliminarea secţiilor de votare speciale, corelată cu reglementarea posibilităţii exercitării dreptului de vot la orice secţie de votare în cazul alegătorilor care în ziua votării se află în altă comună, în alt oraş sau municipiu decât cel de domiciliu.

Totodată, prin OUG se intenţionează clarificarea posibilităţii funcţionarilor publici de a fi desemnaţi ca preşedinţi şi locţiitori ai birourilor electorale ale secţiilor de votare, prin introducerea unui text expres care să înlăture orice interpretare privind o eventuală incompatibilitate.


Un alt punct se referă la modificarea înţelesului unor termeni din cuprinsul legii, respectiv a termenului de act de identitate, prin introducerea cărţii electronice de identitate şi prin eliminarea titlului de călătorie.

De asemenea, se are în vedere definirea sintagmei de “partide politice parlamentare sau formaţiuni politice parlamentare”, precizându-se că partid parlamentar sau o formaţiune politică parlamentară sunt acelea care depăşesc pragul electoral şi sunt votate la alegeri de electorat.

abonare newsletter