Politică

Băsescu explică motivele pentru care a întors la Parlament legea privind scăderea CAS

Preşedintele Traian Băsescu explică, la Palatul Cotroceni, motivele pentru care a cerut Parlamentului reexaminarea legii pentru reducerea CAS.

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:

”O reducere a CAS e o măsură bună pe care o susțin fără rezerve. Însă nu pot să nu am rezerve legate de sustenabilitatea măsurii. Motivația în baza căreia am trimis legea înapoi la Parlament, este oportunitatea legată de sursele de finanțare. Nu am intervenit pe textul legii, ci doar am pus sub semnul întrebării oportunitatea motivației a lipsei de sustenabilitate”, a declarat șeful statului.

”Deși am solicitat un document din care să rezulte modul cum reducerea CAS poate fi susținută, nu am primit nicio susținere a Guvernului. Aș reaminti că prin reducerea CAS la societăți, se realizează o creștere de la 12,5 miliarde la peste 18 miliarde a deficitului fondului de pensii. Spun peste 18 miliarde pentru că am în vedere și efectul indexării care în conformitate cu legea pensiilor trebuie să aibă loc la începutul fiecărui an”, a arătat Băsescu.

”În același timp, în scrisoarea pe care am transmis-o Parlamentului prin care rog să fie reanalizată oportunitatea legii, amintesc Parlamentului că mai avem două obligații asumate prin tratate internaționale. Ca efect al adoptării acestei legi s-a generat și obligația de  ajunge în 2015 la un deficit structural de -1% din PIB, ceea ce va însemna un deficit pe bugetul general consolidat de 1,5-1,4. Asta înseamna că pentru a nu reduce cheltuielile, Guvernul ar trebui să aibă o creștere de venit. Nu știu davă Guvernul va atinge 2% din PIB dar o creștere la  bugetul apărării trebuuie să se facă, ceea ce înseamnă alte 2 la 4 miliarde RON, plus 11 pe obiectivul pe termen mediu, MTO, ca să înțeleagă premierul”, spune președintele (râzând).

"Un alt risc este fragilizarea fondului de pensii. Creșterea de la 12,5 la peste 18 miliarde de lei este un lucru îngrijorător. Se crește riscul ca la un moment dat să amânăm plata pensiilor și să le achităm data viitoare, dar creșterea este un lucru care nu trebuie făcut, este un deficit structural. Un alt risc este creșterea taxelor”, a mai declarat Băsescu.

„ Pentru mine nu e o dispută cu Guvernul, și eu aș fi vrut ca înainte de alegeri să promulg o lege care să reduce fiscalitatea, dar pentru mine o chestiune de conștiință, că vine anul 2015, pe care populația trebuie să-l suporte cu taxe în plus și deficit bugetar”, a completat președintele.

”Ar putea să apară probleme cu plata pensiilor.  Nu spun că nu se vor plăti pensiile. Creșterea de la 12,5 la peste 18 miliarde în care includ și indexarea legală la pensii este un lucru care nu trebuie făcut. acesta e un deficit structural. Bătălia fiecărei țări responsabile este pentru reducerea unui deficit structural. Deficitele structurale au efecte pe perioade lungi și trebuie absorbite planificat”, a arătat Traian Băsescu.

”Un alt risc este creșterea taxelor- pe proprietate, pe automobile, cotei unice. Un alt risc prin promulgarea legii și adâncirea deficitului la findul de pensii ar fi reducerea investițiilor susținute din bugetul de stat, ceea ce duce la reducerea locurilor de muncă”, a explicat șeful statului.

”Eu văd o soluție: soluția corectă mi se pare ca Guvernul să discute soluții cu FMI și Comisia Europeană pentru compensarea excedentului de deficit creat la fondul de pensii. Asta ar preveni întreruperea acordului cu FMI”, a spus Băsescu.

abonare newsletter