Politică

Ar trebui să fie votul obligatoriu?

Analiştii politici consideră că introducerea votului obligatoriu ar putea duce, pe termen mediu, la creşterea conştiinţei civice şi implicit la creşterea interesului românilor pentru politică.

Aproape jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu, relevă un studiu INSCOP, dat publicităţii zilele trecute.

Astfel, 44,6% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu deoarece consideră că dacă vin mai mulți oameni la vot se pot schimba lucrurile în bine, în timp ce 41,7% se declară împotrivă motivând că actuala clasă politică nu poate schimba lucrurile în bine, iar 13,6 dintre respondenți nu au răspuns la această întrebare. „Ratele foarte scăzute de participare la vot, în special la alegerile parlamentare, reprezintă un fenomen îngrijorător pentru tânăra democrație românească. Ipoteza introducerii votului obligatoriu poate fi o soluție compensatorie, dar ea nu poate funcționa în lipsa unui proces de primenire a clasei politice. Altfel, există riscul major ca măsura să fie percepută drept încercare de legitimare forțată a unei clase politice cu probleme de credibilitate, ceea ce se va traduce, în final, într-o delegitimare și mai mare a întregului regim democratic românesc“, a explicat Remus Ștefureac, director INSCOP.


Există şi opţiunea refuzului

Obligativitatea votului nu ar fi o constrângere, atâta timp cât există varianta votului alb sau opţiunea refuzării candidaţilor, arată pe de altă parte, unii analişti politici. „ Cred că dacă avem drepturi civile, trebuie să avem şi obligaţii, în primul rând.

Pe de altă parte, există şi acea variantă ca pe buletinul de vot să fie imprimat şi un patrulater alb în care să fie tipărită sintagma „niciunul dintre candidaţi nu corespunde“ sau votul alb. Cred că odată cu introducerea votului obligatoriu ar ar creşte interesul pentru politică, iar pe termen mediu ar fi o măsură benefică pentru democraţie. Multe dintre ţările în care se aplică, Grecia sau Belgia, au demonstrat o creştere pregnantă a consţiinţei civice. Discutăm de turism electoral, cum oamenii sunt duşi cu autobuzele să voteze. Or dacă votul devine obligatoriu, cine să îi mai cumpere, pentru că se vor duce oricum la vot, din responsabilitate“, a comentat analistul politic clujean, Sergiu Mişcoiu.


Luna trecută, mai mulţi deputaţi PSD şi UNPR au propus ca votul să fie obligatoriu pentru toţi cetăţenii cu drept de vot, cu excepţia celor de peste 80 de ani şi a celor cu boli cronice, neparticiparea urmând să fie sancţionată cu 1.000 lei amendă.
Semnatarii proiectului propun ca pe buletinul de vot să fie imprimat şi un patrulater alb în care să fie tipărită sintagma „Niciunul dintre candidaţi nu corespunde“.

Ce părere au românii despre schimbările de pe scena politică

Chiar dacă nu se înghesuie la vot şi nu sunt interesaţi prea mult de politică, românii sunt totuşi critici când vine vorba de schimbările de pe scena politică. De exemplu, ultima dintre acestea, fuziunea partidelor de dreapta, nu este văzută cu ochi buni de români.


Astfel, fuziunea dintre PDL şi PNL reprezintă o idee proastă pentru mai mult de o treime dintre cei care au răspuns unui alt sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului Adevărul. 35,4% din repondenţi sunt de părere că unirea PNL şi PDL este o idee proastă. 29,4% consideră că un asemenea proiect este o idee bună, iar 35,2% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter