Politică

Kelemen Hunor demisionează din Guvern, dar UDMR rămâne la guvernare. Soluţia de compromis- dezbatere pe iniţiativa cetăţenească

Kelemen Hunor va demisiona din funcţia de ministru al Culturii şi din cea de vicepremier, însă UDMR va rămâne la guvernare, au decis, vineri, liderii Uniunii, întruniţi în Şedinţa Consiliului Permanent.

În urma discuţiilor, liderii UDMR şi premierul Victor Ponta au ajuns la "o soluţie de compromis", mai exact de dialog, a precizat astăzi, liderul UDMR, Kelemen Hunor. Soluţia de compromis luată încă de miercuri, a fost agreată şi de reprezentanţii Consiliului Permanent întrunit astăzi la Cluj-Napoca.

Astfel, din septembrie vor începe dezbaterile în comisiile parlamentare pe subiectul referitor la iniţiativa cetăţenească privind minorităţile, inclusiv cu specialişti străini, a explicat Kelemen Hunor. Până când aceste dezbateri nu se vor finaliza, România nu va înainta alte documente către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. UDMR rămâne la guvernare, însă Kelemen Hunor fa demisiona din funcţii. În locul său ar putea fi numit tot un reprezentant UDMR.


„Am ajuns la un compromis cu premierul Victor Ponta, încă de miercuri. Azi am avut o discuţie lungă, în Consiliul Permanent. Cunoscând acest compromis adoptat de Ponta şi subsemnatul, UDMR rămâne în coaliţia de guvernare, şi eu o să mă retrag. Zilele următoare îmi voi da demisia din funcţia de ministru al Culturii şi vicepremier. Soluţia a fost agreată de colegii mei din Consiliul Permanent şi urmează să o punem în aplicare în zilele următoare“, a mai spus Kelemen Hunor.

Vă reamintim, nemulţumirea UDMR a pornit de la o decizie din 2 iunie a MAE, care a intervenit în procesul în care UDMR a contestat respingerea de către Comisia Europeană a Iniţiativei Cetăţeneşti Europene (ICE) privind protecţia minorităţilor naţionale - Minority SafePack, iniţiată de Uniune şi susţinută de Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa (FUEN), al cărei vicepreşedinte este Kelemen Hunor.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter