monitorulcj.ro Menu
Politică

Băsescu: UDMR nu va ieşi de la guvernare. Când s-a aliat iniţiativei cetăţeneşti, UDMR a informat?

Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că UDMR nu va ieşi de la guvernare, el apreciind drept corect demersul MAE în privinţa iniţiativei cetăţeneşti privind minorităţile, iar legat de reproşurile lui Kelemen Hunor a spus: ”Când UDMR s-a aliat demersului pe care îl susţine a informat statul român?”.

”Dacă UDMR ar ieşi de la guvernare, nu ar fi instabilitate politică, pentru că Guvernul are o majoritate confortabilă şi fără UDMR. Tocmai de aceea îşi permite să le răspundă în doi peri. În al doilea rând, UDMR nu va ieşi de la guvernare, le ştiu tradiţia şi modul cum gândesc”, a declarat Traian Băsescu pentru Digi24.

Şeful statului a precizat că demersul MAE a fost corect.


”MAE a făcut un demers corect. Am observat faptul că UDMR reproşează MAE că nu s-a consultat cu ei. UDMR trebuie să ştie că statul român are nişte reflexe care se declanşează automat când politicile sale sunt negate. Or, România are o politică cu privire la minorităţi şi statul român reacţionează ori de câte ori e cazul, când sunt acţiuni împotriva politicilor pentru minorităţi, reacţionează în linie cu tradiţia abordării sale. Nu putem spune că statul român are o politică restrictivă faţă de minorităţi. Este recunoscut de toată lumea că statul român are o politică corectă în raport cu minorităţile, care a fost dată de multe ori ca exemplu. Aş mai pune o întrebare - am văzut exigenţa preşedintelui Hunor că nu a fost consultat. Dar, când UDMR s-a aliat demersului pe care îl susţine a informat statul român?”, a spus preşedintele.

Vineri, UDMR va discuta în şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii despre posibilitatea ieşirii de la guvernare, după ce miercuri dimineaţă Kelemen Hunor şi premierul Victor Ponta nu au ajuns la niciun compromis, declara pentru MEDIAFAX secretarul general al UDMR.


Luni seară, premierul Victor Ponta a declarat că a discutat atât cu ministrul de Externe, cât şi cu liderul UDMR despre nemulţumirile Uniunii şi că va încerca să găsească orice soluţie posibilă pentru ca relaţia de cooperare corectă cu UDMR să continue, precizând însă că o problemă de stat nu poate fi negociată.