Politică

Legea cartelelor pre-pay, adoptată de Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 195 de voturi ”pentru”, 20 de voturi ”împotriv㔺i 75 de abţineri, iniţiativa legislativă care obligă deţinătorii de cartele telefonice preplătite (pre-pay) să-şi prezinte datele personale de identificare.

Sursa foto realitatea.net Sursa foto realitatea.net

Iniţiativa legislativă a primit raport de adoptare din partea Comisiilor juridică şi IT.

Legea este ordinară, Camera Deputaţilor fiind for decizional. Senatul a adoptat anterior iniţiativa legislativă.


Dacă va fi promulgată, legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015. Cu toate acestea, legea prevede o perioadă de un an, respectiv până la 1 ianuarie 2016, pentru ca posesorii de cartele preplătite să aibă posibilitatea de a furniza operatorilor de telefonie datele personale de identificare.

În caz contrar, legea prevede anularea numărului de telefon.


În cadrul dezbaterilor generale, deputatul UDMR Marton Arpad a solicitat retrimiterea proiectului la comisii, solicitarea sa fiind respinsă de plenul Camerei Deputaţilor, care a decis intrarea pe dezbateri şi trecerea la vot final.

Argumentele Puterii

Deputatul PSD de Cluj Cornel Itu, care a votat în favoarea acestui proiect, spune că noua reglementare adoptată de Camera Deputaţilor nu face decât să alinieze România la Directiva Uniunii Europene care prevede stocarea datelor de trafic ale tuturor utilizatorilor de telefonie şi internet, ţara noastră fiind criticată, adeseori, pentru vulnerabilităţile pe care le are în acest domeniu. „Până la urmă vorbim de prevenirea criminalităţii, nu de imixtiune în viaţa privată a cuiva, ştiut fiind faptul că protecţia datelor personale este supusă unor legi stricte, iar derogări se fac, la acest capitol, în condiţiile Codului penal“, spune Itu.


Deputatul mai arată că Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2011 privind comunicaţiile electronice va pune punct discriminării care s-a perpetuat de-a lungul anilor între utilizatorii serviciilor de telefonie furnizate pe bază de abonament şi clienţii de tip prepay, cele două categorii de consumatori fiind supuşi unor regimuri juridice diferite. „Piaţa telecomunicaţiilor din România este dominată de clienţii de tip prepay, însă aceştia erau imposibil de identificat în cazul activităţilor efectuate pentru desfăşurarea cercetării penale, şi mai grav, în cazul unor situaţii în care vorbim de crimă organizată, infracţiuni transfrontaliere şi infracţiuni ce aduc atingere siguranţei naţionale. Legislaţia naţională recunoaşte dreptul furnizorilor de a colecta şi prelucra datele cu caracter personal ale abonaţilor, însă nu şi ale celor care utilizează cartele prepay“, a mai spus Itu.

Lezează dreptul la viaţa privată

Proiectul privind inregistrarea cartelelor pre-pay încalcă dreptul la viaţa privată şi este de natură să creeze premisa unor abuzuri din partea instituţiilor statului, au arătat, în schimb, liberalii.


„Legea încalcă libertatea privată, am votat împotrivă. Şi până la urmă, dacă cineva va dori să îşi facă rost de o cartelă, un terorist spre exemplu, pentru că argumentele sunt legate de siguranţă, şi-o va procura la mâna a doua. Este o lege care intră în contradicţie cu drepturile omului“, a comentat deputatul PNL Radu Zlati.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter