Politică

Subiectul graţierii revine în Parlament

Subiectul graţierii revine în Parlament, de această dată sub forma unui nou proiect de lege depus recent de senatorul Partidului Conservator Cristiana Anghel. Iniţiatoarea spune că nu sunt vizate faptele de corupţie.

Potrivit iniţiativei sale, sunt graţiate persoanele condamnate la doi ani de închisoare. Nu vor putea fi eliberate însă persoanele condamnate pentru omor, lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte ori pentru acte sexuale intretinute cu minori.

Opoziţia aminteşte de „marţea neagră“

Odată cu apariţia unei astfel de iniţiative, democrat liberalii rememorează „marţea neagră“ de anul trecut, când USL a încercat să impună, la fel, o lege a amnistiei şi graţierii unor categorii largi de infractori. „Nu susţinem un asemenea proiect, pentru că aşa cum am mai spus este un proiect pentru cei din PSD, pentru cei de la putere. Această iniţiativă vine doar pentru a-şi salva oamenii din partid. Am fost împotriva unei asemenea iniţiative şi în marţea neagră de anul trecut şi considerăm că nu este oportun să o promovăm. Dar este posibil să se scurteze procedura în privinţa acestei legi, chiar dacă se va intra în vacanţă, datorită majorităţii pe care o au cei de la putere“, a declarat senatorul PDL Alin Tişe.


Un proiect controversat

În pledoaria pentru proiectul său de lege, Cristiana Anghel susţine că statul român este frecvent acţionat în judecată la CEDO din cauza condiţiilor de detenţie. Cristiana Anghel invocă succesul grațierii colective ce a avut loc în urmă cu 12 ani și spune că dintre cei aproximativ 3.000 de deținuți eliberați atunci 80% dintre ei nu au recidivat și s-au integrat în societate.

Săptămâna trecută, opoziţia a cerut reluarea dezbaterilor pe vechiul proiect de lege privind amnistia şi graţierea, depus de parlamentarii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. Liberalii voiau respingerea lui până la începerea vacanţei parlamentare, însă social-democraţii s-au opus pentru că instituţiile abilitate nu şi-au exprimat un punct de vedere. Premierul a susţinut că nu a dat o directivă de partid în acest sens.


Subiectul grațierii a mai fost cuprins într-un alt proiect de lege controversat și foarte criticat de societatea civilă și de ambasadele occidentale, scrie Digi24. S-a spus atunci că acel proiect de lege ar fi în beneficiul fostului premier Adrian Năstase Însă, Cristiana Anghel subliniază că proiectul ei de lege nu vizează faptele de corupție.

abonare newsletter