Politică

Monica Macovei, acuzaţii grave despre un lider european: A blocat ancheta DNA

Europarlamentarul PDL Monica Macovei l-a acuzat pe preşedintele grupului socialist din PE, Martin Schulz, că l-a „protejat“ pe fostul liberal Ovidiu Silaghi și „a blocat timp de 5 luni de zile ancheta DNA“.

Macovei atrage atenţia că Schulz și-a încălcat atribuțiile de Preşedinte al Parlamentului European (PE) prin blocarea cererii procurorilor români.

„Îi cer lui Martin Schulz să demisioneze din funcția de președinte al Grupului Socialiștilor și Democraților (S&D).


Cer Grupului Grupul Socialiștilor și Democratilor din Parlamentul European să îl excludă pe Martin Schulz.

Îi cer lui Martin Schulz să demisioneze din Parlamentul European“, a declarat Macovei.


Protejat de Parlamentul European

În 4 septembrie 2013, Ovidiu Silaghi a devenit membru al Parlamentului European din partea PNL. Cu puțin timp înainte, Parlamentul României a primit o cerere de ridicare a imunității lui Silaghi, dar nu a decis asupra acestei cereri, pentru că Ovidiu Silaghi a demisionat imediat și a fost trimis de PNL în Parlamentul European. Cu noul mandat de europarlamentar, Ovidiu Silaghi a primit, de asemenea, o nouă imunitate, pe care doar PE i-o putea ridica.

În 13 decembrie 2013, Parlamentul European a primit o solicitare din partea DNA să îi fie ridicată imunitatea lui Ovidiu Silaghi pentru a fi urmărit penal pentru acuzația de trafic de influență.


A tras de timp

Monica Macovei mai subliniază că până la demisia sa din data de 19 iunie 2014, Martin Schulz, fostul președinte al Parlamentului European nu a anunțat în Plen primirea cererii DNA de ridicare a imunității de deputat a lui Ovidiu Silaghi și trimiterea acesteia la Comisia pentru afaceri juridice (JURI) și de fapt nu a trimis cererea la Comisia pentru Afaceri Juridice a PE. Martin Schulz era obligat să transmită Comisiei JURI „orice cerere adresată Președintelui de către o autoritate competentă a unui stat membru în vederea ridicării imunității unui deputat“, potrivit articolului 7 al Regulamentului de procedură al PE.

Deoarece Martin Schulz nu și-a respectat obligațiile procedurale, Comisia JURI nu a putut elabora, înainte de ultima sa reuniune din 10 aprilie 2014, un raport, iar solicitarea DNA nu a fost votată în Plenul PE, ca și cum această cerere nu a existat niciodată.


Ofiţerul de presă al lui Martin Schulz a transmis presei din România la începutul lunii iunie 2014, că Martin Schulz ar fi cerut Comisiei de Afaceri Juridice (JURI) „un punct de vedere” si  că nu ar fi primit vreun răspuns“.

Macovei completează că secretariatul Comisiei JURI a precizat însă că „(1) acest caz nu a fost niciodată anunțat în sesiunea plenară” (de președintele PE, Martin Schulz, n.n) și, prin urmare, „(2) nu a fost trimis Comisiei JURI” până la ultima ședință a JURI din această legislatură. Tot Comisia JURI precizează că „nu ar fi putut lua nicio măsură cu privire la cererea de ridicare a imunității, întrucât acest caz nu a fost anunțat în Plen, în conformitate cu Regulamentul”. Și asta pentru că socialistul Martin Schulz nu și-a respectat obligațiile de președintele al Parlamentului European.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter