Politică

Noi scenarii pentru prezidenţiale

Cine ar putea fi candidatul dreptei la prezidenţiale, în viziunea analiştilor politici clujeni?

Mai mulţi lideri ai PNL vor includerea lui Crin Antonescu, alături de Klaus Iohannis şi Cătălin Predoiu, în sondajele de opinie ce vor fi realizate împreună cu PDL pentru stabilirea candidatului comun la alegerile prezidenţiale.

Cei puţin cinci dintre aceştia susţin că ar fi o greşeală ca PNL să excludă posibilitatea ca Antonescu să candideze în cele din urmă la alegerile prezidențiale, motiv pentru care cercetările sociologice realizate de PNL și PDL ar trebui să includă analize şi asupra fostului lider PNL.


Johannis, un discurs sec

De asemenea, unii dintre actualii vicepreşedinţi susţin că la congresul PNL nu ar trebui stabilit candidatul liberalilor la alegerile prezidenţiale, ci într-o reuniune a Delegaţiei Permanente organizată după congres.

Liderii PNL apropiaţi lui Antonescu sunt de părere că actualul preşedinte interimar al PNL nu va reuşi să obţină suficientă simpatie populară pentru a avea şanse reale pentru a câştiga al doilea tur al prezidenţialelor, din cauza „discursului sec“.


Antonescu, caraghios, dacă s-ar răzgândi

În opinia unor politologi clujeni, Johannis va fi varianta cea mai la îndemână şi cea mai comodă a dreptei- formată din PNL şi PDL- pentru prezidenţiale. Aceasta după ce s-a dovedit că varianta Cătălin Predoiu a fost doar „o glumă“. „Antonescu a anunţat că se retrage din cursa pentru prezidenţiale şi cea pentru partid, ar fi caraghios să spună acum că va candida, pentru că aşa îşi doresc unii colegi ai săi. Acum, în PNL, unii fraternizează cu Tăriceanu, alţii trag de Antonescu, dar Johannis pare cea mai la îndemână variantă.  PDL s-a cam resemnat cu ideea că Predoiu nu este potrivit drept prezidenţiabil, şi mai mult, Johannis îl cam bate pe Predoiu în sondaje, notorietate“, a comentat politologul clujean George Jiglău.  

Cine îl ţine minte pe Diaconescu?

El are rezerve şi în ce priveşte nominalizarea pe nepusă masă a lui Cristian Diaconescu drept candidat din partea PMP la prezidenţiale: „Diaconescu nu mobilizează electoratul. este un fel de Mircea Geoană, dar fără un partid puternic în spate. Pe de altă parte, pe Diaconescu nu îl prea ţinem minte…“.


MRU „se antrenează“ pentru următoarele prezidenţiale

Nici Mihai Răzvan Ungureanu nu este într-un moment bun al carierei sale politice, mai arată politologul clujean. „MRU este acum într-un moment prost al carierei sale politice, dar îşi negociază o poziţie, şi se pregăteşte pentru următoarele prezidenţiale. Nu este genul de personaj de executiv, nu i se potriveşte o astfel de funcţie, asemenea lui Diaconescu, este un intelectual, un diplomat şi va candida pentru funcţia de preşedinte“, a mai spus Jiglău.  

Johannis, distanţat de „mentorul“ Antonescu

Pe de altă parte, analistul politic clujean Sergiu Mişcoiu arată că Antonescu a fost forţat să facă un pas înapoi, iar Johannis a fost formula prin care acesta putea să controleze partidul. „Însă Johannis este un om pragmatic care s-a distanţat de mentorul lui. Acum peste jumătate din membrii PNL sunt nemulţumiţi de Johannis- candidat la  şefia partidului, precum şi la prezidenţiale. Dar probabil va exista o confruntare între cei doi.


În ce îl priveşte pe Antonescu, cred că ar fi ridicol să anunţe că va candida. De asemenea, candidature lui Cătălin Predoiu a fost o glumă, de la început, iar în privinţa lui MRU şi Diaconescu, cred că vor candida independent, deci vom avea mai mulţi candidaţi din partea dreptei“, a comentat Mişcoiu. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter