Politică

Primii paşi în regruparea dreptei

Analiştii politici de la Cluj susţin că proiectul dreptei trebuie măsurat în sondaje, şi nu personalizat, înainte de a da un prezidenţiabil.

Conducerea PDL a aprobat, ieri, în unanimitate, începerea discuţiilor cu PNL pentru o alianţă care să funcţioneze pe termen mediu şi lung, avându-se în vedere alegerile prezidenţiale din acest an, alegerile locale şi parlamentarele din 2016.

În acelaşi timp, liberalii au stabilit data congresului în care îşi vor alege conducerea la care va candida şi Klaus Johannis. Nu este exlus astfel, ca acesta să fie „aruncat“ în lupta pentru prezidenţiale.


Prezenţa Elenei Udrea în acest proiect, „problematică“

Sociologul clujean Ioan Hosu spune că proiectul dreptei trebuie măsurat mai întâi. „Este un lucru bun ce se întâmplă, am totuşi rezerve în ce priveşte funcţionarea acestei alianţe, mai ales dacă vor participa aici şi cei mici, precum PMP şi alţii. Deocamdată prezenţa Elenei Udrea este problematică aici.

În ce priveşte o candidatură a lui Johannis la prezidenţiale, nu îl văd ca pe un potenţial candidat, nu cred că este potrivit. Dreapta nu are un posibil candidat şi nici nu trebuie să îl decidă acum, acest proiect politic  al dreptei nu trebuie personalizat. Cred că ar trebui ca mai întâi să se facă nişte măsurători, să vadă cum stau în sondaje, numai după aceea să se decidă un prezidenţiabil“, a spus Ioan Hosu.


O regrupare logică

Pe de altă parte, analistul politic Sergiu Mişcoiu, arată că duşul rece pe care l-au primit la alegeri i-a îndemnat pe liberali să treacă la o tactică pragmatică. „Discuţiile au mers în sensul logic, trecerea la grupul PPE este inspirată, deşi liberalii s-ar putea pierde în „oceanul PPE“.  Regruparea este logică, va fi o confruntare a în al doilea tur care va poziţiona un candidat de la PSD şi unul al dreptei. Cred că va fi o rivalitate între Antonescu şi MRU, dar PDL îl va susţine mai degrabă pe MRU, interesant va fi să vedem cum va evolua Crin Antonescu.

În ceea ce îl priveşte pe Johannis, este prim-ministeriabil, nu prezidenţiabil, din punctul meu de vedere“, a comentat Mişcoiu.


Candidatul „din mâneca“ lui Băsescu

Mişcoiu mai spune că nu trebuie subapreciat preşedintele Traian Băsescu, atunci când vine vorba de bulversarea scenei politice.

„Rămâne de văzut ce va face Traian Băsescu care ar putea lansa un candidat la prezidenţiale, fie el şi independent, nu mă refer la Udrea. Mi-e teamă de capacitatea lui de a bulversa, ar putea găsi o formulă de a arunca un combatant puternic“, a spus Mişcoiu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter