Politică

Voluntariatul, recunoscut ca experiență profesională în România

Persoanele care vor presta din propria inițiativă servicii în interesul public fără a fi remunerate pentru ele vor avea un contract și la finalul perioadei de voluntariat vor primi un certificat care să ateste activitatea pe care a realizat-o.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marți, cu 302 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” şi o abţinere,  proiectul de lege care reglementează activitatea de voluntariat în România. Proiectul de lege a fost iniţiat de deputatul PSD Mihai Sturzu şi semnat de alţi 107 parlamentari PSD, PNL, PC şi UNPR, el fiind adoptat şi de Senat în luna februarie 2014.

Deputatul PSD Mihai Sturzu a declarat, după ce Camera a adoptat legea care reglementează activitatea de voluntariat în România, că cea mai importantă prevedere a actului normativ este că de acum înainte voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională.


„Azi sunt foarte fericit să aduc la cunoştinţa tuturor faptul că Parlamentul – Camera Deputaţilor, Cameră decizională în cazul acestei legi – a votat Legea Voluntariatului, o lege la care personal lucrez de mulţi ani, dar pe care am depus-o la Senat acum opt luni. Prima prevedere foarte importantă a acestei legi se referă la faptul că de acum înainte în România voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională, astfel încât în general tinerii care în timpul studiilor participă la acţiuni de voluntariat vor putea să-şi găsească mai uşor locuri de muncă”, a precizat Sturzu, potrivit Mediafax.

El a arătat că a doua prevedere importantă conţinută de actul normativ se referă la faptul că încheierea unui contract de voluntariat va fi obligatorie, astfel încât în spatele voluntariatului să nu se mai ascundă, cum din păcate s-a întâmplat până acum, munca la negru.


Sturzu a mai spus că o altă prevedere importantă adusă de această lege priveşte faptul că aceste perioade de voluntariat vor fi recunoscute prin certificate de voluntariat. „Sper ca de acum înainte tinerii din România să participe mai mult la acţiuni de voluntariat, pentru că, de fapt, principalul beneficiar al voluntariatului este chiar voluntarul însuşi”, a menţionat Sturzu.

Legea voluntariatului reglementează participarea persoanelor fizice, neremunerată şi bazată pe decizia liber consimţită a acestora, la activităţi de voluntariat organizate în România de persoane juridice de drept public sau de drept privat fără scop lucrativ.


Legea mai prevede că organizaţia gazdă va elibera, la cererea voluntarului, un certificat de voluntariat la care este anexat un raport de activitate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter