Politică

Absenteismul, un flagel al alegerilor europene

Nivelul participării continuă să scadă de la primele alegeri pentru Parlamentul European (PE) cu sufragiu universal direct, în 1979, un nou nivel record al absenteismului fiind aşteptat anul acesta.

În 2009, la precedentele alegeri europene, nivelul absenteismului a fost, în medie, de 57% in UE, atingând 70% în şase tari, dar recordul este deţinut de către Slovacia, unde peste 80% dintre alegători nu s-au prezentat la urne, scrie ziare.com..

Singurele două state în care absenteismul s-a situat sub 10% au fost Belgia şi Luxemburgul, în care votul este obligatoriu.

În 1979, pe cand Uniunea avea nouă state membre, absenteismul a fost de 37%.

O problemă pentru legitimitatea aleşilor

O participare scăzută constituie o problemă pentru reprezentativitatea şi legitimitatea aleşilor, recunosc eurodeputaţii din toate ţările. Nivelurile record de absenteism constituie una dintre dovezile "precarităţii importante şi legitimitatii democratice a Uniunii", afirmă universitarul Antoine Vauchez, director de cercetare la CNRS.

Prea mult timp cantonat într-un rol consultativ, Parlamentul European este dotat de-acum cu puterea codeciziei alături de state. Aproape toate legile europene este necesar să primească aprobarea sa.


Prea îndepărtat de cetăţeni

Însă PE continuă să fie perceput ca "prea îndepărtat" de cetăţenii europeni. Un studiu recent Eurobarometru, biroul european care măsoară situaţia opiniei publice în UE, a arătat că 67% dintre europeni apreciază că vocea lor "nu contează în UE".

Imaginea pozitivă a UE, în scădere

În perioada 2009-2013, imaginea pozitivă a UE a înregistrat o scădere de 18 puncte procentuale, în timp ce imaginea negativă a câştigat 14 puncte. Potrivit Eurobarometrului, "proporţia persoanelor care afirmă ca au imagine pozitivă despre UE se menţine la un nivel imediat superior celei a respondenţilor care au o imagine negativă".

La fel, în domeniul încrederii în instituţiile europene, scăderea este vertiginoasă - 17 puncte în perioada 2009-2013 - până la 31%.

abonare newsletter