monitorulcj.ro Menu
Politică

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Votul a început. Peste 18 milioane de români, aşteptaţi la urne

Votarea euroaparlamentarilor care vor reprezenta România în Parlamentul European a început la ora 07.00 şi se încheie la ora 21.00.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Votul a început. Peste 18 milioane de români, aşteptaţi la urne

Peste 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne, duminică, la ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014, pentru a-i alege pe cei 32 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European. Formaţiunile politice care au propus liste de candidaţi pentru ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014 sunt, în ordinea în care figurează pe buletinele de vot: PDL, PMP, UDMR, Alianţa electorală PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Partidul Dreptăţii Sociale, Partidul Noua Republică, Partidul Verde, Forţa Civică, Partidul Ecologist Român, Partidul Alternativa Socialistă, PNŢCD şi PPDD.

Ultimii pe buletinele de vot, care cuprind pe fiecare pagină câte patru patrulatere cu listele de candidaţi, sunt înscrişi candidaţii independenţi, în ordine, începând cu poziţia 16, Georgiana-Corina Ungureanu, Constantin-Titian Filip, Dănuţ Liga, Paul Purea, Iulian Capsali Pericle, Peter Costea, Mircea Diaconu şi Valentin Eugen Dăeanu.


Potrivit Mediafax, procesul de votare pentru europarlamentare a început deja în afara ţării, duminică, la ora 00.00, ora României, la secţiile de votare organizate pentru cetăţenii români în Australia (Canberra şi Sydney).

Având în vedere diferenţele de fus orar, următoarele secţii de votare deschise în afara ţării au fost cele de la Tokyo, Seul şi Phenian - ora 01.00, ora României.
Un număr de 572 de candidaţi din partea a 15 formaţiuni politice şi opt candidaţi independenţi concurează pentru a câştiga, în urma scrutinului, un mandat de eurodeputat.


Biroul Electoral Central (BEC) va face anunţuri privind estimările de prezenţă la vot la europarlamentare la orele 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 şi 22.30, după o oră de la primirea informaţiilor din teritoriu, orele de referinţă fiind 10.00, 13.00, 16.00, 19.00 şi 21.00.

Eurodeputaţii sunt aleşi prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, mandatul în Parlamentul European fiind de 5 ani.