Politică

2014 PE: Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne

Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați, duminică, la urne pentru a-i desemna pe cei 32 de reprezentanți ai României în Parlamentul European.

Campania electorală se va încheia sâmbătă, la ora 7,00, iar alegătorii se pot prezenta la urne duminică, de la ora 7,00 până la ora 21,00, scrie Agerpres.

În confruntarea electorală au intrat candidați din partea Alianței electorale PSD-UNPR-PC, PNL, UDMR, PDL, Partidului Poporului — Dan Diaconescu, Partidului Mișcarea Populară, PNȚCD, Forța Civică, Partidului Alternativa Socialistă, Alianței Naționale a Agricultorilor, Partidului România Mare, Partidului Verde, Partidului Noua Republică, Partidului Dreptății Sociale și Partidului Ecologist Român.


În competiție sunt și opt candidați independenți — actorul Mircea Diaconu, gimnasta Corina Ungureanu, Filip Constantin Titian, Dănuț Liga, Paul Purea, Pericle-Iulian Capsali, Peter Costea, Valentin-Eugen Dăeanu.

18.226.995 cetățeni cu drept de vot, așteptați la urne
Pentru alegerile europarlamentare vor fi organizate 18.532 de secții de votare pe teritoriul național, în străinătate cetățenii români putând să voteze în 190 de secții. Potrivit MAE, aceste secții vor fi organizate în sediile misiunilor diplomatice și consulare ale României, în sediile institutelor culturale din străinătate, precum și în teatrele de operațiuni din Afganistan.


În București vor fi 1.245 de secții de votare. În sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 162 de secții, în sectorul 2 — 202, în sectorul 3 — 274, în sectorul 4 — 178, în sectorul 5 — 196, iar în sectorul 6 — 233.

Autoritatea Electorală Permanentă a stabilit că în listele electorale permanente, întocmite la nivelul unităților administrativ-teritoriale, sunt înscriși 18.226.995 cetățeni cu drept de vot.


Cetățenii care în ziua alegerilor se află în localitatea (comună, oraș, municipiu) de domiciliu își vor exercita dreptul de vot la secția la care sunt înscriși în listele electorale permanente. Cei care în ziua alegerilor se află în altă localitate (comună, oraș, municipiu) decât cea de domiciliu își vor exercita dreptul de vot la orice secție de votare urmând a fi înscriși în lista electorală suplimentară.

Cetățenii români cu domiciliul în România pot vota la secțiile din țară în baza cărții de identitate, cărții electronice de identitate, cărții de identitate provizorie, buletinului de identitate, pașaportului diplomatic, pașaportului diplomatic electronic, pașaportului de serviciu, pașaportului de serviciu electronic sau a carnetului de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare, după caz.


Cetățenii români care în ziua de referință se află în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în afara țării, în baza cărții de identitate, cărții electronice de identitate, cărții de identitate provizorie, buletinului de identitate. Românii cu domiciliul în străinătate votează în baza cărții de identitate provizorie, pașaportului diplomatic, pașaportului diplomatic electronic, pașaportului de serviciu, pașaportului de serviciu electronic, pașaportului simplu, pașaportului simplu electronic sau a pașaportului simplu temporar, după caz.

Alegătorul comunitar care în ziua de referință se află în altă comună, oraș sau municipiu decât unde este înscris în copia de pe lista electorală specială își poate exercita dreptul de a alege la orice secție de votare, în baza documentului de identitate valabil. Alegătorul comunitar care în ziua de referință se află în străinătate își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare, în baza documentului de identitate valabil, numai dacă se regăsește în tabelul care cuprinde alegătorii comunitari înscriși în listele electorale speciale, întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă.


Votarea începe la ora 7,00 și se încheie la ora 21,00
La sediile secțiilor de votare se afișează la loc vizibil ora la care începe, respectiv se încheie votarea. Alegătorii pot vota la secția de votare unde sunt înscriși în copia de pe lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală specială ori la orice altă secție de votare.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter