Politică

Macovei i-a adresat o scrisoare deschisă președintelui Parlamentului European, Martin Schulz

Macovei îi solicită lui Schulz să clarifice pentru opinia publică europeană dacă din poziția de președinte al Parlamentului European a informat Plenul despre cererea de ridicare a imunității europarlamentarui Ovidiu Silaghi și dacă a trimis această cerere Comisiei de Afaceri Juridice, astfel încât anchetarea acestuia în România pentru fapte de corupție să poată avea loc.

„Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a solicitat, pe 11 decembrie 2013, opinia Parlamentului European și, respectiv, ridicarea imunității europarlamentarului Ovidiu Silaghi din România pentru infracțiunea de trafic de influență în formă continuată. Pe 13 decembrie 2013, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România v-a transmis dumneavoastră cererea DNA prin care această instituție solicita „transmiterea unei opinii şi formularea cererii de începere a urmăririi penale” împotriva domnului Ovidiu Silaghi, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influență în formă continuată. Domnul Ovidiu Silaghi a dobândit calitatea de membru al Parlamentului European pe data de 4 septembrie 2013.

Potrivit articolului 7 al Regulamentului Parlamentului European privind privilegiile și imunitățile europene, „orice cerere adresată Președintelui de către o autoritate competentă a unui stat membru în vederea ridicării imunității unui deputat, sau de către un deputat sau un fost deputat în vederea apărării privilegiilor și imunităților, se anunță în Parlament și se transmite comisiei competente”.


Cetățenii europeni au dreptul să afle chiar de la dumneavoastră dacă, din decembrie 2013, de când v-a fost transmisă cererea de ridicare a imunității europarlamentarului Ovidiu Silaghi, ați informat plenul Parlamentului cu privire la primirea cererii procurorilor din România și dacă ați trimis această cerere Comisiei de Afaceri Juridice, potrivit obligațiilor pe care le aveți ca președinte al Parlamentului European.

Cert este că până în acest moment imunitatea europarlamentarului Ovidiu Silaghi nu a fost ridicată, iar ancheta penală a acestuia pentru fapte de corupție este blocată de 5 luni de zile. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România nu a primit niciun răspuns la cererea pe care v-a transmis-o pe 13 decembrie 2013.


Vă reamintesc că în Raportul de descărcare de gestiune a Parlamentului European pentru anul 2012, în paragraful 47, pe care l-ați blocat, se menționa că dumneavoastră, ca președinte al Parlamentului, nu ați transmis mai bine de 2 luni „un raport al Comitetului de supraveghere a OLAF adresat Comisiei pentru control bugetar din cadrul Parlamentului” și vă critica pentru „întârzierea de trei luni cu care administrația Parlamentului a transmis o citație din partea unei instanțe belgiene celor trei deputați vizați”.

Cetățenii Uniunii Europene au dreptul să fie corect informați despre activitatea dumneavoastră ca președinte al Parlamentului European, mai ales acum când aspirați la funcția de președinte al Comisiei Europene, începând din toamna acestui an. În acest context, clarificarea cu maximă urgență de către dumneavoastră a acestei situații este imperios necesară“.


 

abonare newsletter