Politică

Secţii de votare improvizate în județul Cluj

Mai multe secţii de vot din sate ale judeţului Cluj vor funcţiona, la alegerile europarlamentare de duminică, în case particulare, spaţii comerciale sau foste CAP-uri, pentru că autorităţile locale nu au găsit alte spaţii disponibile.

Astfel, în comuna Băişoara, secţia de votare nr. 333 va funcţiona în gospodăria familiei Paraschivei Irimie, care locuieşte în satul Moara de Pădure la numărul 21. Primarul din Băişoara, Minodora Luca, a declarat, marţi, că a ales această soluţie pentru a nu pune cetăţenii pe drumuri în ziua votului.

"Am decis înfiinţarea unei secţii de votare în gospodăria doamnei Irimie pentru că în satul Moara de Pădure nu avem şcoală sau altă instituţie publică. Fiind zonă de munte, ne-am gândit să nu punem oamenii pe drumuri, să meargă să voteze la kilometri distanţă, e vorba, totuşi, de circa 200 de alegători, majoritatea în vârstă. Doamna Irimie ne-a pus casa la dispoziţie, iar ea va sta în bucătărie. Îi vom plăti 200 de lei pentru că ne pune casa la dispoziţie timp de trei zile", a spus Luca potrivit Mediafax.


Şi în comuna Iara sunt trei secţii de votare, cu numerele 486, 487 şi 488, care vor funcţiona în case particulare din cătune având, fiecare, câteva zeci de locuitori cu drept de vot. Primarul Dorin Popa a afirmat, la rândul său, că pentru fiecare casă transformată în secţie de votare îi va fi achitată proprietarului suma de 200 de lei.

"Este un efort al proprietarului care ne pune casa la dispoziţie mai multe zile, nu doar pentru ziua alegerilor şi nimeni nu mai face nimic pe gratis. Nu avem în cătunele respective, cum sunt Măgura sau Borzeşti, şcoli sau alte instituţii şi atunci a trebuit să găsim o soluţie", a spus Popa.


În comuna Baciu, o secţie de votare, cea cu numărul 319, va fi înfiinţată într-un spaţiu comercial unde a funcţionat o firmă care vindea centrale termice. "Am închiriat spaţiul comercial, iar proprietarul nu ne-a cerut niciun leu. Avem circa 2.000 de alegători în zona din comună unde va funcţiona această secţie şi nu aveam altă soluţie", a declarat primarul Florin Mureşan.

De asemenea, în comunele Căpuşu Mare, Feleacu şi Mica vor funcţiona secţii de votare în fostele CAP-uri, care vor fi amenajate pentru a corespunde noii destinaţii.


În judeţul Cluj sunt aşteptaţi la urne 599.262 de alegători. Autorităţile au pregătit 653 de secţii de votare, din care cele mai multe - 181 - vor funcţiona în municipiul Cluj-Napoca, fiind amenajate în unităţi de învăţământ sau instituţii publice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter