monitorulcj.ro Menu
Politică

Basescu: Se vor produce redistribuiri ale forţelor NATO pe flancul de est al Europei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că se vor produce redistribuiri ale forţelor NATO pe flancul de est al Europei şi că "România, indiferent cât de importanţi sunt baronii, trebuie să înţeleagă că resursele pentru apărare trebuie alocate".

"Se vor produce redistribuiri ale forţelor NATO pe flancul de est al Europei. Decizia va fi luată la summitul NATO din Marea Britanie, din septembrie. De fapt, atunci se va anunţa, până atunci statele membre vor şti ce contingente vor primi pe teritoriul lor, în funcţie şi de resursele NATO în Europa. Nu mai sunt aceleaşi resurse ca în timpul Războiului Rece, cheia este însă alta. Imediat ce au început ameninţări legate de Ucraina, toţi au strigat să vină americanii. Americanii spun pe bună dreptate: «N-aţi vrea şi voi să cheltuiţi mai mulţi bani pentru propria voastră apărare. Sigur, noi venim, dar nu ne chemaţi din prima zi, fraţilor!». Aici avem o mare problemă, nu poţi neglija cheltuielile pentru apărare.

România, indiferent cât de importanţi sunt baronii, trebuie să înţeleagă că resursele pentru apărare trebuie alocate. În toate şedinţele CSAT, a existat o propunere de alocare din partea guvernului, însă s-a observat că prioritate au avut baronii şi mai puţin armata. S-ar putea să ne jucăm. Am văzut declaraţiile premierului că ajungem la 2 la sută din PIB pentru armată, în patru-cinci ani. Total greşit, poate fi târziu", a afirmat Traian Băsescu, la dezbaterea "Priorităţile României în Uniunea Europeană. Cum putem sprijini integrarea europeană a Republicii Moldova", organizată de Fundaţia Mişcarea Populară.


Şeful statului a mai spus că, din punctul său de vedere, statele de la frontiera de est trebuie să fie primele care "să aibă grijă de securitatea lor naţională".

"România trebuie să-şi recalibreze cheltuielile militare", a adăugat Băsescu.