Politică

„Ei“ cu cine votează la alegerile europarlamentare?

„Democraţia are nevoie de participare“, este unul dintre argumentele cu care tinerii trebuie încurajaţi pentru a merge la vot.

Prezenţa la alegerile europarlamentare nu a fost niciodată la fel de mare ca la cele parlamentare, prezidenţiale sau locale în rândul românilor. Mai îngrijorătoare este însă prezenţa scăzută a tinerilor la acest scrutin, după cum arată chiar studiile.

Este ceea ce a subliniat şi Angela Filote, şefa Reprezentanței Comisiei Europene, în cadrul conferinţei pe tema alegerilor pentru Parlamentul European, cu titlul „Eu cu cine votez pentru Europa?“, care a avut loc astăzi la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj.


UE, un şantier în continuă construcţie

Ultimele studii arată că aşteptările cetăţenilor, în general de la UE sunt foarte mari, iar românii au avut chiar mai multă încredere în instituţiile europene decât în instituţiile din ţară. Şi cu toate acestea, românii nu merg la vot. Astfel că, argumentul principal cu care tinerii, în primul rând, ar putea fi convinşi să meargă la vot, la alegerile din 25 mai este acela că democraţia are nevoie de participare, crede Angela Filote. „UE este într-o criză profundă acum, mereu a fost o criză, pentru că mereu ambiţiile Uniunii au fost mai mari decât resursele(…) Dar Uniunea Europeană este un şantier, care are nevoie încontinuu de lucrători. UE este produsul bunicilor şi părinţilor noştri, însă Uniunea Europeană viitoare trebuie să fie produsul vostru. Cum s-ar putea întâmpla acest lucru dacă nu veţi merge la vot“, a spus Angela Filote.

Dezinteresaţi de vot

Potrivit anchetei postelectorale efectuată de Parlamentul European (PE), la alegerile PE din 2009, din totalul de tineri din UE, cu vârsta până în 25 de ani, 71% nu au votat. Cea mai mică rată de participare a fost înregistrată în rândul tinerilor. Gradul de participare la vot reprezintă un indicator al unei societăţi democratice, iar în prezent multe state, prin care şi România se confruntă cu un nivel scăzut de prezenţă la urne, nu doar în privinta alegerilor europene.


Prezenţa la urne a românilor la scrutinul precedent pentru Parlamentul European, adică în 2009, a fost mult mai scăzută decât la scrutinele pentru locale, parlamentare sau prezidenţiale. În 7 iunie 2009, 27,67% dintre cetăţenii români cu drept de vot au mers la urne pentru alegerea memrilor României în Parlamentul European.


 


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter