Politică

Traian Băsescu: Federația Rusă dorește destabilizarea Ucrainei pentru a o pune sub control, integral sau parțial

Președintele Traian Băsescu a declarat marți, în cadrul unei declarații de presă, că Federația Rusă dorește destabilizarea Ucrainei pentru a o pune sub control, integral sau parțial.

„În ceea ce privește Ucraina, poziția României este că există un risc major de federalizare. Al doilea lucru, România consideră că trebuie făcute negocieri înte Kiev și reprezentanții minorității ruse din estul și sudul Ucrainei. Kievul trebuie să continue discuțiile. România propune ca în situația în care se vor organiza negocieri internaționale privind Ucraina și modul de stabilizare a țării, separatiștii să nu fie parte a negocierilor. Negocierea între Kiev și cetățeni trebuie să se desfășoare intern. Este clar că Federația Rusă dorește destabilizarea Ucrainei pentru a o pune sub control,integral sau parțial”, a declarat președintele, potrivit b1.ro.

„Pentru România, în eventualitatea în care guvernul central va stabili o anumită linie care să vizeze păstrarea dreptului de a utiliza limba, cultura, presă, menținerea tradițiilor, cerem categoric ca de aceleași drepturi să se bucure și minoritatea română din Ucraina”, a mai spus Traian Băsescu.

Potrivit președintelui, în opinia României, obiectivul Federației Ruse are două priorități: federalizarea Ucraina, proces care a și început prin recunoașterea referendumurilor din Kugansk și Donețk, iar al doilea este împiedicarea alegerilor prezidențiale de la 25 mai.

Traian Băsescu a mai spus  că România nu recunoaște nici anexarea Crimeei, nici referendumurile din Lugansk, nici din Donețk, pentru că sunt împotriva Constituției Ucrainei.

„Nu credem că Federația Rusă intenționează că invadeze Ucraina, a început să-și atingă și cel de-al doilea obiectiv, federalizarea și dezmembrarea țării. Cerem ca președintele Putin să-și respecte cuvântul. Toate informațiile arată că el nu a spus sdevărul când a informat opinia publică mondială că a ordonat retragerea trupelor de la frontiera de est a Ucrainei. Menținerea acestor trupe, 40 de mii de militari plus 25 de mii de militari în Crimeea, au fost un formidabil element de presiune asupra autorităților dela Kiev și un suport extrem de puternic care a încurajat separtiștii să organizeze referendumurile”, a mai spus Traian Băsescu.

abonare newsletter