Politică

SONDAJ INSCOP: PMP suflă în ceafa PDL, la europarlamentare. PSD-UNPR-PC: 40,7%

Ruperea USL şi înregistrarea oficială a partidului prezidenţial au reconfigurat scena politică, arată un sondaj INSCOP Research, privind intenţia de vot la alegerile europarlamentare, realizat la comanda ziarului „Adevărul”.

Cercetarea a fost efectuată în perioada 1-7 mai, pe un eşantion reprezentativ de 1.056 de persoane. PSD cunoaşte o uşoară creştere, de trei procente, ajungând la 40,7%, iar PNL cunoaşte o scădere tot de trei procente, ajungând la 16,9%.

Partidul Mişcarea Populară şi-a dublat practic zestrea electorală – de la 4,6 la 10,2%. PMP ajunge astfel al patrulea partid, în urma unui PDL care a coborât de la 17,5 la 11,3%. Ar mai trece pragul electoral UDMR şi Forţa Civică. Dintre independenţi, doar Mircea Diaconu ar putea primi 1,2%.

Chestionaţi în legătură cu prezenţa la alegerile europarlamentare din 25 mai, 32% au răspuns că se vor prezenta cu siguranţă la vot, iar 28,9% indică faptul că probabil vor merge la vot. 9,7% spun că probabil nu se vor prezenta la vot, 9,6% spun că sigur nu se vor prezenta la vot, în timp ce 17,3% declară că încă nu s-au hotărât. 2,5% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri europarlamentare, Alianţa PSD-UNPR-PC ar obţine 40,7% din voturi, în stagnare comparativ cu măsurătoarea de la începutul lunii martie când aceeaşi alianţă înregistra 40,4% din opţiunile de vot.

Alianţa PSD-UNPR-PC este urmată în clasamentul intenţiei de vot de Partidul Naţional Liberal care ar fi votat de 16,9% din respondenţi (17,6% luna trecută).

PNL este urmat de Partidul Democrat Liberal, care suferă o cădere în intenţia de vot de la 13,7% în martie, la 11,3% la măsurătoarea din luna mai.

Partidul Mişcarea Populară îşi continuă tendinţa ascendentă, înregistrând 10,2% din intenţiile de vot (comparativ cu 9,1% în luna martie). PMP pare a creşte pe seama scăderii PDL.

Conform măsurătorii din luna mai, celelalte formaţiuni care trec pragul parlamentar de 5% sunt Uniunea Democrată a Maghiarilor din România cu 5,2% (5,1% în luna martie) şi Forţa Civică, cu 5,1% (4,7% în luna martie).


Ioan Hosu: Situaţia este îngrijorătoare la PDL!

În opinia sociologului clujean, Ioan Hosu, scăderea PDL va afecta imaginea partidului până la alegerile prezidenţiale. Creşterea spectaculoasă este la noul partid de dreapta, Partidul Mişcarea Populară, arată el. „PMP şi PDL fac împreună 20%, iar dacă unul creşte celălalt va scădea. PSD este oarecum staţionar. Creşterea spectaculoasă este evident la PMP, din momentul înfiinţării până acum. Situaţia îngrijorătoare este la PDL, care dacă va continua astfel, va scădea, va pierde la alegerile europarlamentare. Iar această scădere îi va afecta imaginea până la alegerile prezidenţiale“, a comentat sociologul clujean, Ioan Hosu.

În ce priveşte procentele mici referitoare la prezenţă, acestea nu ar trebui să ne mire atâta timp cât campania electorală este practic inexistentă. „În ce priveşte prezenţa, nu va sări de 30% în niciun caz. Campania este inexistentă, nu sunt teme de dezbatere, aşa cum am mai spus, deci prezenţa va fi redusă, ca şi în ceilalţi ani“, a mai spus Ioan Hosu.

abonare newsletter