Politică

Băsescu: Dacă dreapta nu dă candidat unic până în iulie la prezidenţiale, nu are nicio şansă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Adevărul Live, că dacă partidele de dreapta nu dau un candidat unic începând cu luna iulie, care să se lupte cu Victor Ponta la prezidenţiale, nu au nicio şansă, în condiţiile în care premierul "a furat deja startul".

"Trebuie adunată orice resursă. Nu vreau să o fac eu pe book-erul de alianţe, dar, dacă vreţi o recomandare de consultant: dacă nu fac candidat unic în iulie, nu au nicio şansă, pentru că vedeţi că Ponta a furat deja startul campaniei", a declarat Traian Băsescu. Şeful statului a arătat că "electoratele" acestor partide sunt prea multe şi nu vor reacţiona la fel de rapid cum cred politicienii, astfel că unii nu se vor duce la vot.

"Trebuie construit acel candidat care să se bată cu Ponta din luna iulie, trebuie muncit zi de zi", a mai afirmat Băsescu. Despre o alianţă PDL-PNL după europarlamentare, preşedintele a spus: "Foarte bine, să o facă, eu oricum după ce termin mandatul vreau să asist, să fiu consultantul acestui partid, PMP, care vrau să ajungă la 30%", a spus Traian Băsescu.


Şeful statului a revenit şi asupra întâlnirii pe care a avut-o cu liderul PDL, Vasile Blaga, precizând că aceasta a avut loc pe data de 4 octombrie 2013, la ora 17.00, în biroul său de la Palatul Cotroceni, atunci, liderul PDL refuzându-i propunerea unei fuziuni cu PMP-ul încă neînregistrat ca partid.

De altfel, Traian Băsescu a ţinut să precizeze că s-ar putea ca Vasile Blaga să refuze o apropiere de PMP şi după europarlamentare, iar atunci PMP îşi va continua drumul lui.


Băsescu a comentat şi şansele lui Mihai Răzvan Ungureanu si Klaus Iohannis de a deveni candidaţii dreptei la prezidenţiale, arătând că oricare dintre cei doi ar avea şanse, dacă se promovează începând cu iulie.

În plus, Traian Băsescu a spus că ar mai fi trei, patru nume de politicieni, cu şanse la fel de mari dar nu a dorit să facă nicio nominalizare.


Traian Băsescu le-a făcut şi o recomandare partidelor de dreapta, şi anume să facă un studiu pe potenţial de creştere. "S-ar putea să avem supriza ca unul să aibă 24 % dar să aibă pontenţial de 30% iar altul, 20% dar cu potenţial de 51%", a spus Băsescu.

El a explicat că a trăit o astfel de experinţă în 2003, când un astfel de studiu, care se află încă în Modrogan a arătat că e singurul cu pontenţial de creştere să îl bată pe Adrian Năstase. "Nu am crezut, dar conjunctura a făcut să ajung candidat şi s-a confirmat", a adăugat Traian Băsescu.



 

 

abonare newsletter