monitorulcj.ro Menu
Politică

Camera Deputaţilor discută astăzi arestarea lui Florin Popescu

Deputații dezbat raportul întocmit de comisia juridică în cazul deputatului Florin Popescu.

DNA a cerut avizul Camerei Deputaţilor pentru arestarea preventivă a lui Florin Popescu, pentru folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, însă deputații juriști au respins această solicitare.

Liderul deputaților PDL Tinel Gheorghe a anunțat că democrat liberalii vor vota, ca de fiecare dată, în favoarea cererii ministrului Justiției. PNL rămâne consecvent principiului că cetățenii sunt egali în fața legii, și, prin urmare, va vota pentru încuviințarea arestării, a anunțat deputatul Gabriel Andronache. Deputatul Tudor Ciuhodaru a anunțat și el că PPDD votează "pentru". Proiectul urmează să intre la votul final.


Deputaţii din Comisia juridică au respins, în 28 aprilie, cererea în cazul deputatului Popescu, fost membru PDL, care a trecut la PMP, de unde s-a autosuspendat după ce a fost declanşată acţiunea judiciară împotriva lui. Au fost înregistrate 15 voturi "împotrivă", 7 voturi "pentru" şi o abţinere.

Orice astfel de solicitare se face în baza articolului 72 din Constituţie, conform căruia "deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor". Conform aceluiaşi articol, urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competenţa de judecată aparţinând Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.