Politică

Începe campania pentru europarlamentare

Vineri începe oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare care vor avea loc în 25 mai.

Timp de 30 de zile partidele şi candidaţii înscrişi în cursa pentru euroalegeri vor încerca să ne convingă de faptul că merită ca noi să le dăm votul la scrutinul din 25 mai şi să ne reprezinte, timp de cinci ani, in Parlamentul European.

Candidaţii Clujului înscrişi pe locurile eligibile în cursa pentru alegerile europarlamentare sunt democrat liberalul Daniel Buda şi liberala Norica Nicolai, care este doar susţinută de organizaţia judeţeană a PNL. Alţi doi candidaţi înscrişi în cursa pentru europarlamentare, nu pe locuri eligibile însă, sunt primarul din Sânpaul (PNL), Ovidiu Colceriu şi Gabriela Rădoiu Leş (Partidului Forţa Civică).


14 partide, o alianţă şi opt independenţi

După alegerile de la sfârşitul lunii mai, noul Parlament European va avea 751 de deputaţi aleşi pentru un mandat de 5 ani, iar România va avea 32 de deputaţi. La startul campaniei electorale s-au prezentat 14 partide, o alianţă electorală şi opt candidaţi independenţi. Pentru a beneficia de mandate partidele politice trebuie să treacă pragul electoral de 5 la sută, în timp ce un candidat independent poate fi declarat ales dacă indeplineşte coeficientul eletoral de 3,12 la sută din voturile valabil exprimate.

Senatorii şi-au luat o lună de vacanţă electorală

Pentru unii, campania pentru euroalegeri înseamnă mai mult concediu. Zilele trecute, senatorii şi-au votat o vacanţă de aproape o lună, practic în toată perioada campaniei pentru alegerile europarlamentare 2014. Mai exact, aleşii din Senatul României vor intra în vacanţa marţi, 29 aprilie, urmând să revină la muncă în Parlament luni, 26 mai, prima zi de după alegeri.


Astfel, senatorii vor avea activitate în teritoriu, ei urmând să se ocupe de campania pentru alegerile europarlamentare. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că nu există niciun fel de justificare sau precedent pentru o vacanţă parlamentară de o lună de zile. Liderul liberal a adăugat că speră ca aleşii să nu solicite în această perioadă diurne.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter