Politică

Raportul Noricăi Nicolai pe Acordul cadru între UE și Coreea de Sud, aprobat de deputații europeni

Parlamentul European reunit miercuri la Strasbourg a aprobat raportul privind Acordul cadru între statele europene și Coreea de Sud, coordonat din calitatea de raportor principal de către eurodeputata PNL Norica Nicolai.

Acordul de cooperare va permite UE să își asume o mai mare responsabilitate și influență în Peninsula Coreeană, în sensul asigurării păcii și securității, inclusiv în ceea ce privește neproliferarea armelor de distrugere în masă.

"Sunt încrezătoare în această colaborare, care a început în urmă cu câțiva ani având doar cu o componentă comercială și care astăzi se extinde pe mai multe domenii. Avem deja discuții pentru participarea Coreei de Sud la operațiunile UE de gestionare a crizelor, ceea ce reprezintă o premieră pentru un stat asiatic și demonstrează, în același timp, angajamentul lor în ceea ce privește respectarea democrației și statului de drept. Salut în mod deosebit prevederile din acord care vor facilita o bună cooperare între UE și Coreea de Sud pentru protejarea spațiului cibernetic în fața atacurilor informatice. Este un domeniu în care schimbul de informații și de experiență între noi și ei va duce la o protejare mai bună a fiecărui utilizator de internet", a declarat raportoarea liberală Norica Nicolai.


 În acest moment, UE are deja încheiat un acord de liber schimb cu Coreea de Sud și se speră că prin cel nou, mai cuprinzător, să se stimuleze fluxurile comerciale și investițiile reciproc avantajoase între cele două semnatare ale documentului. El mai prevede, printre altele, intensificarea cooperării politice, economice și sectoriale în domenii precum pacea și securitatea, mediul, energia, știința, turismul, cultura, migrația, combaterea terorismului și a criminalității organizate.

Intensificarea relațiilor comerciale între UE și Coreea de Sud va influența pozitiv și țara noastră care a marcat în acest an 24 de ani de relații comerciale cu această țară asiatică. Conform statisticilor oficiale, schimburile comerciale între România și Coreea de Sud au înregistrat o creștere remarcabilă, de la 25 milioane de dolari în 1990 la 1 miliard de dolari anul trecut, țara noastră având anul trecut exporturi de aproximativ 400 de milioane de euro către Coreea de Sud.

Ultimele Stiri
abonare newsletter