monitorulcj.ro Menu
Politică

Monica Macovei vrea ”aducerea” Republicii Moldova în UE

Europarlamentarul român Monica Macovei

Europarlamentarul român Monica Macovei a susținut, miercuri, în plenul Parlamentului European, în calitate de președinte al Comitetului de cooperare cu Republica Moldova, necesitatea protejării țării vecine prin aducerea ei în Uniunea Europeană având în vedere presiunile Federației Ruse asupra țărilor din Parteneriatul Estic.

“În calitate de președinte al Comitetului de cooperare cu Republica Moldova aş vrea, în primul rând, să mă refer la Republica Moldova și să spun că singura modalitate de a proteja Republica Moldova de agresiunea sovietică și de agresiunea organizată și planificată de Putin este să aducem Moldova cât mai aproape de Uniunea Europeană, să aducem Moldova în Uniunea Europeană”, a scris Monica Macovei pe blogul său.

Aceasta a adăugat că trebuie găsit un mecanism special de integrare a Republicii Moldova, precum și a Georgiei și a Ucrainei, în Uniunea Europeană pentru ca aceste țări să își poată continua ”reformele pe care trebuie să le ducă până la capăt”.


Potrivit Monicăi Macovei ”suntem într-un moment de criză politică și răspunsul trebuie să fie un răspuns de criză. Și singurul mod de a proteja Republica Moldova este de a o aduce în Uniunea Europeană”. Aceasta a adăugat că ”în Republica Moldova, Rusia a procedat exact la fel ca și în Georgia, încearcă și rupe bucăți din teritoriu. Dau exemplu referendumul ilegal din februarie 2014 din Găgăuzia, la fel Transnistria unde iarăși astăzi se încearcă aprofundarea ruperii Transnistriei din Republica Moldova”.

Ea a ținut să readucă aminte lumii ce spunea Putin în 2011 și anume că ”cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX a fost dispariția Uniunii Sovietice” pentru care Rusia este Uniunea Sovietică. ”Deci astăzi vorbim de Uniunea Sovietică și de Putin, ofițer KGB, care încearcă să refacă Uniunea Sovietică prin sânge, teroare și genocid”, încheie Monica Macovei.