Politică

Itu îi dă replica Elenei Uioreanu

Deputatul PSD Cornel Itu explică faptul că iniţiativa PNL privind întabularea gratuită este gândită în aşa fel încât să favorizeze experţii cadastrali şi să creeze un adevărat haos, prin lipsa de sistematizare a procesului de intabulare, întrucât aceasta s-ar face „la cerere”.

Cornel itu îi dă astfel replica deputatului PNL Elena Uioreanu care miercuri îi critica pe colegii din PSD şi UDMR din Cluj pentru votul negativ dat acestei iniţiative. Acesta precizează că încercarea Elenei Uioreanu, de a folosi în scop electoral respingerea de către Grupul Parlamentar al PSD a Proiectului de  Lege privind prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere, „nu poate fi decât descalificantă“.

„Ce s-ar întâmpla dacă zeci de mii de proprietari de terenuri agricole şi forestiere şi-ar depune cererile deodată, întrucât legea nu prevede nici un fel de program organizat? Cine ar gestiona situaţia. Mă îndoiesc că doamna Uioreanu s-ar oferi să facă liste şi să stea în faţa Agenţiei de Cadastru pentru a linişti mulţimea de oameni.


Al doilea aspect, de altfel esenţial, este că iniţiativa PNL este dublată de  Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 8/2014, aflată deja în vigoare, care se va aplica din luna septembrie. Conform OUG 8/2014, sursele de finanţare prevăzute pentru derularea programului de primă intabulare a terenurilor agricole şi forestiere provin din fonduri europene, pentru exerciţiul bugetar 2014-2020 şi din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Totodată, costurile programului propus de Guvern sunt mult mai mici, nu ascunde nici o favoare pentru vreo categorie profesională şi se va desfăşura sistematizat, având în vedere numărul foarte mare de proprietari care vor beneficia de aceste reglementări“, spune Itu, într-un comunicat de presă.

De asemenea, parlamentarul mai arată că programul de primă intabulare, finanţat de statul român, este un efort la care PSD s-a angajat, iar această promisiune electorală făcută faţă de cetăţeni, în special faţă de proprietarii de terenuri din satele româneşti, va fi aplicată prin legea pe care noi o vom adopta, cu amendamentele necesare, pentru aprobarea OUG 8/2014.                


„Este o prioritate legislativă pentru Guvern, pentru PSD, să reglementeze situaţia proprietarilor din mediul rural, şi nu vom permite ca persoane care ori nu au citit iniţiativa Executivului, ori „uită” cu bună-ştiinţă de ea, să folosească în scopuri pur demagogice o problemă atât de importantă pentru milioanele de români din satele ţării noastre“, a mai arătat Itu.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter