monitorulcj.ro Menu
Politică

DECLARAŢIILE DE AVERE ale candidaţilor la alegerile europarlamentare

Candidații pentru alegerile europarlamentare, care se vor desfăşura pe 25 mai și-au făcut publice, zilele acestea, declarațiile de avere.

Biroul Electoral Central a admis, miercuri, listele de candidaţi depuse de alianţa PSD-UNPR-PC, PNL, PDL, PMP, UDMR, PPDD, Forţa Civică şi PNŢCD.

Candidații PSD-UNPR-PC

Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu deţine, potrivit declaraţiei de avere depusă la BEC, un teren forestier, unul intravilan, un autoturism Land Rover şi şapte conturi bancare.


Şeful delegaţiei PSD în PE, Cătălin Ivan, are, potrivit declaraţiei de avere depusă la BEC, un apartament în Iaşi, două autoturisme, dar şi două credite de aproape 76.000 de euro scadente în 2014.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu, aflată pe locul al doilea pe lista candidaţilor Alianţei PSD-UNPR-PC pentru alegerile europarlamentare, deţine un apartament în Bucureşti pe numele soţului şi un autoturism Toyota.


Europarlamentarul PSD Corina Creţu, prima pe lista de candidaţi a Alianţei PSD-UNPR-PC pentru alegerile din 25 mai, a dobândit în timpul mandatului 2009-2014 un apartament în Predeal şi bijuterii în valoare de 10.000 euro.

Doru Frunzulică, candidat pe locul 13, considerat eligibil, pe lista Alianţei PSD-UNPR-PC la PE, a încasat în ultimul an fiscal încheiat suma de 495.891 lei ca membru al Consiliului CSA şi consilier ASF, potrivit declaraţiei de avere depuse la BEC.


Sorin Moisă, candidat pe loc eligibil al PSD-UNPR-PC la PE, a încasat în ultimul an fiscal un salariu de 124.446 Euro de la Comisia Europeană, el deţinând un depozit bancar la ING în valoare de 90.256 Euro, precum şi suma de 192.616 Euro la Comisia Europeană - Fondul de Pensii.

Candidații PDL

Europarlamentarul Cristian Preda, care ocupă primul loc pe lista candidaţilor PMP, şi-a cumpărat, de la preluarea actualului mandat în PE, un apartament de 200 metri pătraţi în Bucureşti şi are în conturi peste 800.000 de lei, iar soţia şi fiica sa au depozite de câte 100.000 de euro.


Europarlamentarul PDL Monica Macovei, care ocupă locul doi pe lista democrat-liberalilor pentru europarlamentare, are trei apartamente, două case, peste 60.000 de euro în conturi, dar şi un credit de 40.000 de euro.

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan, care ocupă prima poziţie pe lista democrat-liberalilor pentru PE, are venituri de la Parlamentul European şi ca membru în board-ul Fondului Româno-American de Investiţii, pensie din România, dar şi de la Banca Mondială, precum şi venituri din dividende.


Candidații PNL

Damian Drăghici şi soţia sa, ambii înscriși pe listele PNL pentru alegerile europarlamentare, au acordat împrumuturi în nume personal în valoare de aproape 500.000 de lei celor patru societăţi comerciale pe care le deţin şi au datorii cumulate de peste 250.000 de euro, deşi veniturile din ultimul an sunt puţin peste 100.000 de lei. Drăghici a precizat însă că împrumuturile au fost acordate anterior intrării în politică, din bani proveniţi din activitatea artistică.

Cristian Buşoi, candidat PNL pentru europarlamentare, este unul dintre cei mai înstăriţi liberali de pe lista pentru PE, Ramona Mănescu susţine că nu are economii semnificative în conturile bancare, în timp ce alţi europarlamentari PNL şi-au sporit semnificativ averea după cinci ani de mandat.

Candidații PNȚCD

Liderul PNŢCD, Aurelian Pavelescu, primul pe lista acestui partid pentru alegerile europarlamentare, a împrumutat în acest an suma de 100.000 de lei de la o persoană fizică, bani pe care trebuie să îi restituie în 2015, potrivit declaraţiei sale de avere depusă la BEC.

Sebastian Bodu care doreşte să obţină un nou mandat în PE candidând pe locul doi pe listele PNŢCD a vândut anul trecut o casă în Sectorul 5 pentru 177.500 de euro.

Ungureanu, singurul candidat din partea FC

Liderul FC Mihai Răzvan Ungureanu, care deschide lista acestui partid la europarlamentare, a avut în anul precedent venituri de aproape 58.000 de lei, din care 2.000 din drepturi de autor de la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.

Dan Diaconescu, candidatul PPDD

Dan Diaconescu, candidat pe lista PPDD, a vândut imobile de 1,7 milioane de euro în 2013. O parte din proprietăţi nu le declara în 2012.