monitorulcj.ro Menu
Politică

Comisia de revizuire a Constituţiei îşi reia activitatea miercurea viitoare

Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei îşi va relua activitatea miercurea viitoare, a anunţat, marţi, vicepreşedintele acestei comisii, senatorul PSD, Ioan Chelaru.

El a precizat că membrii acestei comisii vor reanaliza toate propunerile de modificare a Legii fundamentale, astfel încât textul proiectului să fie corelat cu observaţiile Curţii Constituţionale şi observaţiile experţilor Comisiei de la Veneţia.

"Săptămâna viitoare, miercuri, Comisia îşi reia lucrările cu privire la procesul de revizuire a Constituţiei şi va ţine cont de observaţiile Curţii Constituţionale, mai ales de cele 26 de articole declarate neconstituţionale, dar şi de opinia Comisiei de la Veneţia. Vom începe un amplu şi transparent proces de reevaluare a textelor proiectului de revizuire. Vom evalua fiecare text în parte şi îl vom raporta la observaţiile tuturor celor pe care i-am consultat. Vom extinde aria de consultări cu mediul academic şi vom primi, în continuare, amendamente din partea întregii societăţi", a menţionat Chelaru.


Acesta a subliniat că textul proiectului de revizuire a Constituţiei va fi rezultatul unei dezbateri solide, astfel încât viitoarea Constituţie va întări drepturile şi libertăţile fundamentale, va asigura independenţa Justiţiei şi va promova o colaborare loială între puterile statului.

Vă reamintim, Comisia de la Veneţia a decis că proiectul de revizuire a Constituţiei necesită îmbunătăţiri în puncte-cheie, printre acestea numărându-se opţiunea clară pentru o formă de guvernământ şi clarificarea competenţelor premierului şi preşedintelui.


Comisia de la Veneţia a avizat favorabil, dar cu o serie de recomandări proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei României.