Politică

România serbează azi 10 ani de la aderarea la NATO

Ceremonia organizată cu prilejul aniversării a 10 ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), la Palatul Cotroceni, a început, luni, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a foştilor şefi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.

La eveniment participă câteva zeci de reprezentanţi ai Armatei, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, directorul SRI, George Maior, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, directorul STS, Marcel Opriş, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, precum şi miniştrii de Interne, Gabriel Oprea, şi al Apărării, Mircea Duşă. De

Premierul Victor Ponta nu a venit la ceremonia de la Cotroceni, el fiind prezent la şedinţa PSD, unde a spus că preşedintele Traian Băsescu "trage" azi o petrecere ca să aniverseze zece ani de la aderarea la NATO, deşi meritul pentru acest lucru aparţine foştilor preşedinţi Constantinescu şi Iliescu şi fostului premier Adrian Năstase.


La 29 martie 2004, România a depus la Washington instrumentele de aderare, iar în 2 aprilie tricolorul a fost ridicat la Cartierul General NATO de la Bruxelles.

Constantinescu: Aderarea la NATO, posibilă datorită solidarităţii politicieni-societate


Fostul şef al statului Emil Constantinescu a declarat, luni, la ceremonia organizată la Cotroceni, că aderarea României la NATO a fost posibilă datorităţii "solidarităţii excepţionale a celor din zona politică, a societăţii civile şi a oamenilor, în general".

El a transmis un omagiu către armată, care a reuşit să se integreze în această structură prin restructurare şi sacrificiile pe care le-a înţeles perfect, şi a ţinut să precizeze că serviciile de informaţii s-au integrat înainte de aderarea la NATO, datorită contribuţiei la o serie de acţiuni pe care istoria, când va fi posibil, le va face public


"Nu pot să nu mulţumesc opoziţiei de atunci", a spus Constantinescu, amintind despre aprobarea folosirii Aeroportului din Timişoara în războiul din fosta Iugoslavie, care a decis, în opinia fostului preşedinte al României, sfârşitul conflictului din această zonă. 

El a arătat că acest lucru nu a putut fi realizat fără cooperarea cu opoziţia de la acel moment.


Emil Constantinescu a vorbit şi despre "solidaritatea excepţională a celor din zona politică, a societăţii civile, a oamenilor, în general", care a dus la aderarea României la NATO.

"Cred că din păcate este ceea ce am pierdut, şi acum, când avem nevoie de un nou proiect pentru viitorul României, cred că recuperarea acestei solidarităţi este lucrul cel mai important" , a spus fostul şef al statului.


Iliescu: Revoluţia a fost momentul crucial, în programul căruia era integrarea euro-atlantică

Fostul şef al statului Ion Iliescu a declarat, luni, la ceremonia dedicată aderării la NATO organizată la Palatul Cotroceni, că Revoluţia din decembrie 1989 a fost momentul crucial din istoria contemporană a ţării, iar în programul său era prevăzută integrarea euro-atlantică.

"Revoluţia din decembrie 1989 a fost momentul crucial din istoria contemporană a ţării", a spus Ion Iliescu.

El a amintit că "o idee fundamentală a programului Revoluţia era scoaterea ţării din izolarea externă, iar integrarea euro-atlantică a devenit programul strategic pentru toate forţele politice, în ciuda divergenţelor".

Ultimele Stiri
abonare newsletter