Politică

PDL cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru OUG privind alegerile parţiale

Grupurile parlamentare ale PDL din Camera Deputaţilor şi din Senat trimit o scrisoare Avocatului Poporului prin care solicită acestei instituţii să sesizeze Curtea Constituţională a României (CCR) privind neconstituţionalitatea ordonanţei de urgenţă 12/2014 privind alegerile parţiale.

Anunţul privind acest demers al PDL a fost făcut, miercuri, într-o conferinţă de presă, de către liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe.

El a arătat că prin Hotărârea Guvernului 199/2014 a fost stabilită data alegerilor parţiale pe 25 mai 2014.


"Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.12/2014 de modificare a Legii nr.35/2008, aplicabilă şi alegerilor din 25 mai 2014, a intrat în vigoare în condiţiile prevăzute de art.115 alin.(5) din Constituţie. Numai că, intrarea sa în vigoare este la o dată care este în interiorul unui an de până la desfăşurarea alegerilor parţiale din data de 25 mai 2014 la care aceasta se referă. Solicităm expres Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă 12/2014", a adăugat Tinel Gheorghe.

În scrisoarea adresată Avocatului Poporului, PDL arată că prin ordonanţa de urgenţă 12/2014 este modificată Legea nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, "fiind afectate drepturile politice fundamentale prevăzute de art.36 - 38 din Constituţie, care sunt parte din categoria drepturilor electorale".


"Astfel, prin pct.1 (referitor la art.29 alin.(10) din Legea nr.35/2008) şi pct.2 (referitor la art.48 alin.(17) din Legea nr.35/2008) sunt modificate reguli referitoare la conţinutul şi exercitarea drepturilor politice fundamentale de a alege şi de a fi ales. Prin pct.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului criticată de neconstituţionalitate sunt modificate regulile de conţinut al drepturilor politice fundamentale mai sus citate referitoare la ceea ce trebuie să cuprindă propunerile de candidaturi, numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul, locul şi data naşterii, ocupaţia, profesia, iar în cazul alianţelor politice sau electorale, partidul care i-a propus. Partidele politice, alianţele politice sau electorale nu pot propune candidaţi independenţi", arată democrat-liberalii în scrisoare.

În opinia PDL, acest text modifică conţinutul şi modul de exercitare a dreptului politic fundamental de a fi ales, prevăzut de art.37 din Constituţie, care este un drept electoral.


"De asemenea, prin pct.2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului criticată de neconstituţionalitate sunt modificate reguli referitoare la exercitarea drepturilor politice fundamentale de a alege şi de a fi ales, care sunt drepturi electorale, privind organizarea într-un singur tur a alegerilor parţiale, iar cel mai bine clasat candidat fiind declarat câştigător. În caz de balotaj se va organiza un al doilea tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa candidaţii care se află în această situaţie", a se mai precizează în scrisoare.

Guvernul a adoptat pe 19 martie o ordonanţă de urgenţă care modifică Legea 35/2008 privind alegerile parlamentare, actul normativ fiind publicat luni în Monitorul Oficial.

Ultimele Stiri
abonare newsletter