Politică

Guvernul Ponta mărește pensiile înaintea alegerilor europarlamentare

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat luni, că veniturile a 234.000 de persoane care s-au pensionat după 2011 se vor mări, în medie, cu 63 de lei, până la sfârşitul lunii martie.

Interesantă este însă nu suma nesemnificativă cu care se vor mări aceste pensii ci perioadă aleasă de Guvernul Ponta pentru a anunța această majorare: cu doar două luni înaintea alegerilor europarlamentare, dar și ce categorie de pensionari va beneficia de această mărire: persoanele care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011 și nu toți pensionarii.

Această majorare vine în urma aplicării indicelui de corecţie a pensiilor calculate greșit inițial, pentru categoria vizată, conform prevederilor legale și de ea vor beneficia doar 234.000 de persoane, fiind vorba de o creştere, în medie, de 63 de lei pe pensie.


“Aplicarea justă a indicelui de corecţie pentru toţi cei care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011 a fost necesară pentru a asigura o corelare ma bună între câştigul salarial avut şi pensia. 234.000 de pensionari vor beneficia de suplimentări ale punctajelor şi, implicit, ale veniturilor. Ştergem discrepanţele care au creat frustrare şi umilinţă”, a declarat luni Rovana Plumb în cadrul unei conferințe de presă.

Rovana Plumb a mai precizat că, până la sfârşitul lunii martie, toţi pensionarii vizați de aplicarea indicelui de corecţie precum și cei care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011 vor primi diferenţa de pensie aferentă pentru lunile noiembrie şi decembrie 2013, efortul bugetar pentru cele două luni fiind de 23 de milioane de lei.


Decizia de majorare a acestor pensii nu este însă o inițiativă a actualei puteri ci guvernul Ponta nu face altceva decât să pună în aplicare o decizie a CCR în urma căreia a fost declarată neconstituţională OUG 1/2013 privind recalcularea indicilor de pensii şi nicidecum să mărească pensiile la peste 200 de mii de oameni, afirmă președintele PDL, Vasile Blaga.

„Domnul Ponta, pentru că l-am văzut pe toate televiziunile, şi-a început ziua şi săptămâna cu o mare minciună. Şi anume că domnia sa va mări pensiile. De fapt, dânsul minte cu neruşinare pentru că nu face altceva decât să pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale care i-a declarat neconstituţională Ordonanţa de Urgenţă 1 pe 2013, când a greşit recalcularea indicilor de pensii. Deci, nu face altceva decât să le redea la 200 şi ceva de mii de oameni banii pe care nu i-a dat pentru că a greşit. Asta face dânsul astăzi şi nicidecum nu măreşte pensiile domnul Ponta“, a declarat Blaga.

abonare newsletter