monitorulcj.ro Menu
Politică

Guvernul Ponta mărește pensiile înaintea alegerilor europarlamentare

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat luni, că veniturile a 234.000 de persoane care s-au pensionat după 2011 se vor mări, în medie, cu 63 de lei, până la sfârşitul lunii martie.

 Ministrul Muncii, Rovana Plumb. Sursă foto: Realitatea.net

Interesantă este însă nu suma nesemnificativă cu care se vor mări aceste pensii ci perioadă aleasă de Guvernul Ponta pentru a anunța această majorare: cu doar două luni înaintea alegerilor europarlamentare, dar și ce categorie de pensionari va beneficia de această mărire: persoanele care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011 și nu toți pensionarii.

Această majorare vine în urma aplicării indicelui de corecţie a pensiilor calculate greșit inițial, pentru categoria vizată, conform prevederilor legale și de ea vor beneficia doar 234.000 de persoane, fiind vorba de o creştere, în medie, de 63 de lei pe pensie.


“Aplicarea justă a indicelui de corecţie pentru toţi cei care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011 a fost necesară pentru a asigura o corelare ma bună între câştigul salarial avut şi pensia. 234.000 de pensionari vor beneficia de suplimentări ale punctajelor şi, implicit, ale veniturilor. Ştergem discrepanţele care au creat frustrare şi umilinţă”, a declarat luni Rovana Plumb în cadrul unei conferințe de presă.

Rovana Plumb a mai precizat că, până la sfârşitul lunii martie, toţi pensionarii vizați de aplicarea indicelui de corecţie precum și cei care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011 vor primi diferenţa de pensie aferentă pentru lunile noiembrie şi decembrie 2013, efortul bugetar pentru cele două luni fiind de 23 de milioane de lei.


Decizia de majorare a acestor pensii nu este însă o inițiativă a actualei puteri ci guvernul Ponta nu face altceva decât să pună în aplicare o decizie a CCR în urma căreia a fost declarată neconstituţională OUG 1/2013 privind recalcularea indicilor de pensii şi nicidecum să mărească pensiile la peste 200 de mii de oameni, afirmă președintele PDL, Vasile Blaga.

„Domnul Ponta, pentru că l-am văzut pe toate televiziunile, şi-a început ziua şi săptămâna cu o mare minciună. Şi anume că domnia sa va mări pensiile. De fapt, dânsul minte cu neruşinare pentru că nu face altceva decât să pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale care i-a declarat neconstituţională Ordonanţa de Urgenţă 1 pe 2013, când a greşit recalcularea indicilor de pensii. Deci, nu face altceva decât să le redea la 200 şi ceva de mii de oameni banii pe care nu i-a dat pentru că a greşit. Asta face dânsul astăzi şi nicidecum nu măreşte pensiile domnul Ponta“, a declarat Blaga.