Politică

Antonescu: Salutăm semnarea acordului cu Ucraina. Acţiunea Rusiei în Crimeea a fost o contraofensivă

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că PNL salută semnarea acordului politic UE-Ucraina, pe care îl consideră un eveniment istoric, care este favorabil şi pentru parcursul european al Republicii Moldova, apreciind însă că acţiunea Rusiei în Crimeea a fost o "contraofensivă".

"PNL salută evenimentul istoric de astăzi, decizia luată în Consiliul European de semnare a capitolului politic, a componentei politice a acordului de asociere UE-Ucraina. Considerăm că este un răspuns prompt şi pragmatic la toate evenimentele pe care le cunoaştem în această regiune din ultima vreme şi de asemenea considerăm că este o decizie luată la nivel european favorabilă nu doar Ucrainei, ci şi UE, favorabilă în primul rând din punctul nostru de vedere intereselor României (...) Această decizie de astăzi este favorabilă şi grăbirii străbaterii parcursului european pentru Republica Moldova, ţară de al cărei parcurs suntem cu toţii din România în mod special interesaţi", a declarat Antonescu, citat de mediafax.ro.

Liderul PNL a fost întrebat dacă apreciază că poate fi făcută o paralelă între Crimeea şi Transnistria şi care poate fi riscul pentru regiunea din Republica Moldova. "Sunt foarte multe lucruri de pus în paralel între Transnistria şi Republica Crimeea, după cum sunt şi foarte multe lucruri diferite. Speranţa mea este că Moscova va opri la episodul Crimeea contraofensiva sa, sau răspunsul regretabil din punctul meu de vedere pe care regimul de la Kremlin înţelege să-l dea aspiraţiei către anumite valori în ţări care nu sunt Rusia, sau care nu sunt dependente de Rusia, sau care nu sunt subordonate Rusiei", a afirmat Antonescu.


El a susţinut că "pretenţia rusă de a avea un drept de veto, un drept de cenzură asupra deciziilor din aceste ţări, decizii cruciale, este una de neacceptat". "Eu sper că această ripostă a Moscovei se va opri aici, dar, în acelaşi timp, sper că SUA, UE, NATO chiar, vor înţelege că aşa cum Moscova a contraatacat, trebuie să existe un semnal extrem de puternic care nu se poate reduce doar la interdicţii pentru 12 bancheri, că oamenii care au dreptul la această aspiraţie în Republica Moldova, în Ucraina, în Georgia sau în alte părţi, au în ele – în SUA, în comunitatea europeană – un partener hotărât să le susţină", a mai declarat preşedintele PNL.

abonare newsletter