monitorulcj.ro Menu
Politică

Tişe: Ordonanţa privind suprapunerea alegerilor pentru PE cu unele pentru colegii încalcă legea

Vicepreşedintele PDL senatorul Alin Tişe consideră că ordonanţa de urgenţă privind suprapunerea alegerilor pentru PE cu alegerile parţiale parlamentare din mai multe colegii încalcă legislaţia privind alegerile interne, PDL analizând atacarea ordonanţei la Curtea Constituţională.

Alin Tişe a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că premierul Victor Ponta are "reflexe de dictator", deşi e tânăr, "asemenea lui Nicu Ceauşescu", şi a adoptat un comportament dictatorial prin promovarea ordonanţei de urgenţă privind suprapunerea alegerilor.

"Ponta, deşi este tânăr, are reflexe de dictator, asemenea lui Nicu Ceauşescu. Printr-o ordonanţă dată recent, Ponta a decis suprapunerea alegerilor europarlamentare cu alegerile parţiale parlamentare, dar numai în anumite colegii. El încalcă legislaţia în cel puţin trei situaţii. Alege doar colegiile care convin PSD şi nu se fac alegeri în toate colegiile libere din ţară, stabileşte campania electorală pentru aceste colegii doar 15 zile, deşi legea prevede 30 de zile şi, în ultimul rând, modifică legislaţia privind alegerile interne cu şase luni înainte de scrutin, ceea ce e ilegal. Asta înseamnă comportament dictatorial, iar PDL analizează posibilitatea atacării la Curtea Constituţională a acestei ordonanţe, care încalcă legislaţia privind alegerile interne", a spus Tişe.


Guvernul a decis, miercuri, organizarea de alegeri parţiale, în colegiile cu locuri de parlamentari sau aleşi locali vacante, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European, în data de 25 mai, scrutinul pentru locurile vacante urmând să fie organizat într-un singur tur.

Executivul a aprobat organizarea la 25 mai şi a alegerilor parţiale estimând că în colegiile respective se va realiza o economie de aproximativ 50% cu costurile celor două scrutinuri, a precizat ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea.


Guvernul a luat această decizie prin ordonanţă de urgenţă şi a stabilit ca alegerile parţiale să aibă loc într-un singur tur, iar candidatul care a obţinut cele mai multe voturi să fie declarat câştigător.

Potrivit calendarului aprobat de guvern, termenul limită pentru depunerea candidaturilor va fi 5 mai, urmând ca eventualele contestaţii să fie soluţionate până la 11 mai.


Campania electorală pentru alegerile parţiale va începe la 10 mai.