Politică

Băsescu lui Vona Gabor: Nu primim lecţii de la politicieni maghiari în ceea ce priveşte minorităţile

Preşedintele Traian Băsescu a replicat, joi, afirmaţiilor liderului Jobbik, Vona Gabor, că el face împreună cu premierul un "joc politic antimaghiar", spunând: "Nu primim lecţii de la politicieni maghiari în ceea ce priveşte modul în care tratăm minorităţile".

Întrebat despre mesajul pe care liderul formaţiunii Jobbik, Vona Gabor, l-a scris pe o pagină de socializare, potrivit căruia ori preşedintele şi premierul au fost dezinformaţi, ori e vorba de un joc politic antimaghiar, Traian Băsescu a declarat: "Joc politic antimaghiar fac liderii maghiari care vin pe teritoriul României şi ne spun cum să ne organizăm administrativ, ce să modificăm în Constituţie, cum să ne purtăm cu cetăţenii români, chiar dacă sunt de etnie maghiară".

"Nu cred că românii au tot atâtea drepturi în Ungaria câte au minoritarii maghiari în România, pe care îi respectăm, îi tratăm cu atenţie, încercăm să îi facem să se simtă bine în România. Iar eu sunt unul care nu pot fi suspectat de lipsă de respect pentru minoritatea maghiară", a spus Băsescu.


El a precizat că întotdeauna a cerut guvernelor să accelereze procesele de modernizare a infrastructurii şi se vede ce s-a întâmplat în Covasna şi Harghita în ultimii ani, şi, în plus, să creeze mediul în care minorităţile să se simtă bine în România.

"Lecţii de la politicieni maghiari nu primim în ceea ce priveşte modul în care tratăm minorităţile în România, pentru că ar putea să ia exemplu de la noi. Prima dată când prin automatism vor avea reprezentarea în Parlament a minorităţilor, o să salut o astfel de iniţiativă în Ungaria", a ţinut să precizeze şeful statului.


În ceea ce priveşte declaraţia liderului Jobbik , preşedintele Băsescu a replicat: "Uite, îi spun corect acum, îmi cer scuze pentru alaltăieri când am spus «jobic» sau ceva de genul acesta. Deci, trebuie să-i transmit că statul român cunoaşte foarte bine activitatea, şi nu ne luăm după presă. Ştim şi discursul de la Târgu-Mureş, de la mitingul neautorizat care a avut loc zilele trecute, dar ştim şi declaraţiile prin care era gata să sau cerea să lăsăm deoparte relaţiile româno-ungare şi să forţeze autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. Este foarte bine cunoscută activitatea domniei sale, cum ne sunt foarte bine cunoscute şi discursurile antisemite ale domnului, şi nu le ştim din presă, ci din înregistrări transmise din televiziuni, nu din presă scrisă sau din presă vorbită. Deci, să fie convins domnul preşedinte al Jobbik că ştim foarte bine activitatea lui politică", i-a transmis Traian Băsescu lui Vona Gabor.

Preşedintele Jobbik, Vona Gabor, afirmă că Traian Băsescu şi Victor Ponta "ori au fost dezinformaţi, ori fac un joc politic antimaghiar", iar dacă au o problemă cu el pe motiv că susţine autonomia, atunci să spună clar şi "să nu îmbrace intenţia lor reală într-o haină aşa de transparentă".


Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook şi adresat preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Victor Ponta, Vona Gabor îşi exprimă "nedumerirea" faţă de intenţia autorităţilor române de a-i interzice prezenţa pe teritoriul ţării.

abonare newsletter