monitorulcj.ro Menu
Politică

Traian Băsescu, despre Ordonanţa pe certificate verzi: Victor Ponta ori minte, ori e incompetent, ori ambele

Traian Băsescu

Președintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri seară, în cadrul unei conferințe de presă, că Ordonanța de Urgență privind certificatele verzi se află în vigoare, astfel că afirmaţiile premierului Ponta privind blocarea acesteia nu sunt reale.

”Premierul Ponta a mai spus o trăsnaie astăzi: că președintele blochează OUG. Ori prentru că s-a obișnuit să spună minciuni, ori din incompetență a spus azi lucruri care nu au legătură cu realitatea”, a afirmat șeful statului.

”OUG nr 57 prin care se reducea numărul de certificate verzi care erau acordate producătorilor de energie din surse regenerabile. Legea 220/2208 dădea un număr de certificate. Pe bună dreptate guvernul a considerat că primele acordate, nnumărul de certificate este mare. Mai ales pentru perioada actuală și a emis această OUG nr 57/2013 care e în vigoare. Deci ceea ce spune dl prim-ministru că e blocată e ori minciună ori proba incompetenței ori amândouă la un loc”, a arătat Băsescu.

”Președintele nu opoate bloca aplicarea unei OUG, ci numai Avocatul Poporului”, a explicat președintele.

”Art. 3 modifică art. 7 din lege în care spune: în perioada 1 iulie 2013 - 31 martie 2017 se amână temporar acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare megawatt produs. Vreau să știe premierul unde sunt reduceri în vigoare, conform ordonanței”, a continuat șeful statului.

”Au intrat în vigoare la 1 iulie 2013. La articolul următor spune când se vor plăti din nou, anul 2017 - 2018, se face o împingere a plății pentru atunci. A fost opțiunea guvernului, e problema lor. Ce mă interesează este să vă arăt că acest om minte sau e profund incompetent, OUG e în vigoare așa cum a fost semnată de premierul Victor Viorel Ponta”, a mai spus Traian Băsescu.

”Prețul scade și premierul nu se prinde”, a subliniat președintele

”Nu știu cum s-o etichetez. Plăcere de a minți, de a-și arăta incompetența. Ce mă intrigă e că nu s-a găsit niciun consilier să-i spuna "Alo, Victoraș, vezi că ordonanța e în vigoare"”, a spus Băsescu.

”Cei care au investit în energie verde primesc mai puține certificate, ceea ce poate în acest moment nu e cel mai rău lucru. Am observat că au fost păcăliți și bieții manifestanți de la ALRO. Oameni buni, v-a mințit Ponta, problema nu e la CCR sau la președinte, conducătorii voștri cer un ajutor de stat la prețul energiei, datorită scăderii prețului aluminiului. Aș putea face o demonstrație salariaților de la ALRO și să promulg legea mâine, și să vadă că nu va scădea cu niciun leu prețul, problema lui ALRO e cea din criza economică, când scăzuse prețul la aluminiu și nu făceau față cu prețul la energie numai din termo”, a arătat șeful statului.