Politică

Antonescu, despre declaraţiile lui Tokes: E scandalos şi alarmant. Băsescu, Boc trebuie întrebaţi

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost întrebat, marţi, despre declaraţiile europarlamentarului Laszlo Tokes, el răspunzând că este vorba drept un gest "scandalos şi alarmant" şi că întrebarea trebuie adresată lui Traian Băsescu, Monica Macovei, Emil Boc şi celor din PE care l-au promovat.

Antonescu a fost întrebat cum vede declaraţia europarlamentarului Laszlo Tokes din Parlamentul European despre Ţintul Secuiesc şi Crimeea.

"Este scandalos şi este alarmant. Cred că este o întrebare foarte bună pe care să i-o puneţi domnului preşedinte Băsescu, domnului fost preşedintele PDL Emil Boc, domnului Stolojan, domnului Marian Jean Marinescu, doamnei Macovei, celor care în PE au cauţionat susţinerea pe familie politică şi chiar promovarea domnului Tokes", a declarat liderul PNL.


Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat, luni, în PE, că secuii din Ţinutul Secuiesc sunt pe cale să devină minoritari pe propriul teritoriu, aşa cum s-a întâmplat cu tătarii în Peninsula Crimeea şi a cerut ajutor UE pentru obţinerea autonomiei.

Ținutul Secuiec comparat cu Crimeea

Europarlamentarul Laszlo Tokes a comparat Ţinutul Secuiesc cu Crimeea. Acesta susţine că secuii au devenit minoritari pe "propriul teritoriu", ca şi ruşii din Crimeea. 


Eurodeputaţii români de etnie maghiară Laszlo Tokes şi Csaba Sogor au vorbit, luni, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, despre marşul neautorizat de luni, de la Târgu Mureş, la care au participat câteva mii de persoane. Ei au solicitat susţinerea instituţiilor europene şi a comunităţii internaţionale în general pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

"Această populaţie, secuii din România, începe să devină o minoritate pe propriul teritoriu, ca şi cei care trăiesc în Crimeea acum", a afirmat Tokes, într-o intervenţie din cadrul procedurii discursurilor de un minut.


Eurodeputatul a cerut României, PE şi celorlalte instituţiilor europene să ajute această minoritate să obţină autonomia.

abonare newsletter